În baza asumării calendarului din Planul Național de Redresare și Reziliență, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că legea privind sistemul de pensii va fi prezentată în Parlament până la finalul anului viitor.

„Prin PNRR ne-am asumat ca dupa trimiestrul al doilea al anului viitor, să prezentăm public proiectul de lege pentru pensii, iar la mergem cu el în Parlament”, a precizat Turcan la Antena3.

Turcan a mai precizat că în acest moment se lucrează la introducerea celor 5 milioane de dosare de pensii în sistem electronic și se caută soluții pentru echilibrarea acordării pensiilor, informează g4media.ro.

Pensii între 100 de lei și 79.000 de lei în România

Ministrul Muncii a explicat că după introducerea lor în sistemul electronic, orice persoană va putea să-și verifice dosarul de pensie.

„Datele se introduc manual în sistem electronic. Scopul este să avem o arhivă preponderent electronică pentru întreg sistemul de pensii și totodata ca orice persoană să-și poată accesa propriul dosar de pensie, chiar dinainte de a ieși din activitate, așa cum se întâmplă în orice stat civilizat”, a spus Turcan.

Discrepanțe imense între pensii vor exista atâta timp cât nu se va introduce principiul contributivității. De exemplu, cea mai mică pensie din țara noastră este de 100 de lei, iar cea mai mare este de 79.000 de lei.

„Nu-i spun profesia sau numele celui care câștigă această pensie foarte mare, pentru că ne dorim să-i ținem aproape pe oameni, nu să-i antagonizăm unii împotriva celorlalți. (…) Este important să reducem inechitățile prin noua lege a pensiilor, să impunem principiul bazat pe contributivitate”, a explicat Turcan.

Turcan a mai precizat că pensiile mari vor fi plafonate, iar cele sub 1500 de lei vor fi majorate. Totodată, în România există aproape trei milioane de pensionari ce primesc mai puțin de 1.500 de lei pensie.

România a înregistrat un deficit semnificativ în bugetul de pensii. Mai exact, bugetul de pensii a fost fixat în 2021 la 87,47 de miliarde, mai mare cu 7,7 miliarde de lei față de bugetul prevăzut în 2020.