Vești triste pentru toți pensionarii din România. Guvernanții au decis să amâne luarea unei decizii privind noua lege a pensiilor pentru anul viitor.

Altfel spus, recalcularea pensiilor urmează să fie amânată, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan. Cel târziu în 2024 urmează ca și pensionarii să primească pensiile majorate.

„Anul acesta rămânem pe pensiile majorate cu 14% de la finalul anului trecut, anul viitor se vor indexa, pentru că nu avem cum să finalizăm legea, cel puţin în funcţie de rata inflaţiei. La final de an 2022, sper să avem votată în Parlament o nouă lege care să aducă această echitate”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan, la Realitatea TV.

Pensionarii din România, cei mai săraci din UE

Pentru evaluarea dosarelor de pensii ce așteaptă la Casa de Pensii e nevoie de personal, mai bine de 1000 de oameni.

Casele Teritoriale de Pensii vor să angajeze circa 1.000 de persoane care să se ocupe de evaluarea dosarelor de pensii şi pe care să le plătească cu puţin peste 4.000 de lei lunar.

Banii vor veni din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar cei cu studii superioare vor fi plătiţi cu aproape 4.100 de lei lunar. Persoanele cu studii medii vor primi 2.700 de lei, relatează economica.net. Persoanele vor fi angajate pe o perioadă de 18 luni.

De asemenea, vârsta de pensionare la femei va crește în 2030. Altfel spus, femeile vor ieși la pensie la 63 de ani și nu la 61 cum este acum.

Spre exemplu, o femeie care este născută în 1967 şi care are acum 54 de ani va ieşi la pensie la vârsta 63 de ani. Totodată, termenul până la care românii își pot cumpăra vechimea în muncă a fost prelungit până în 1 septembrie 2023.

Până acum şi-au cumpărat vechime în jur de 6.000 de persoane, iar valoarea totală este de 50 de milioane de lei. Guvernanții au decis să amâne luarea unei decizii privind noua lege a pensiilor pentru anul viitor.