În cursul acestei zile, primarul Călin Bibarţ a participat la o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost prezent şi Gheorghe Schwartz, mesagerul societăţii civile în problematica Teatrului Vechi.

Aşa cum era de aşteptat, subiectul abordat a fost reprezentat de posibilitatea de achiziţie de către municipalitate, a clădirii de pe strada Gheorghe Lazăr nr3. Elementul nou al acestei conferinţe l-a constituit anunţul referitor la iniţierea unei subscripţii publice pentru achiziţionarea Teatrului Vechi din judeţul Arad.

Conform declaraţiilor făcute de către primar, propunerea a fost înaintată de către Gheorghe Schwartz şi cei 12 asociaţi. În eventualitatea cazului în care suma de 200.000 de euro va fi adunată, clădirea va putea fi cumpărata, iar Primăria va dobândi astfel un drept real asupra acesteia, putând demara demersuri şi acţiuni pentru recondiţionarea Teatrului Vechi.

„Vrem să fie un centru cultural care ne lipseşte şi care poate să acopere foarte multe genuri artistice şi din punct de vedere administrativ dar în primul rând ca logistică. Vrem să participăm în felul acesta şi la Timişoara-Arad Capitală Europeană a Culturii, să arătăm măcar că suntem gata să facem aceste lucruri. Mie mi se pare foarte, foarte limpede: noi vrem să fie al Aradului ceea ce este al Aradului” – a subliniat Gheorghe Schwartz.

Călin Bibarţ: „Sunt dispus să mergem până la expropriere”

„Ministerul Culturii s-a spălat pe mâini, Consiliul Judeţean s-a spălat pe mâini. Municipalitatea, în parteneriat cu comunitatea arădeană – şi aici mă refer la faptul că Aradul este un oraş multietnic, multicultural – dorim să punem mână de la mână, să punem umărul pentru a rezolva această problemă.

În momentul de faţă, eu am insistat public şi insist ca proprietariul să se mai gândească dacă nu doreşte să facă o donaţie către comunitatea arădeană, având în vedere că zeci de ani au beneficiat de o scutire de 100% de la plata impozitelor sub promisiunea că au grijă de clădire – lucru care nu s-a întâmplat –, iar de la momentul la care s-a schimbat legislaţia şi e obligat să plătească impozit mărit pentru că acea clădire e neîngrijită, doreşte acum să scape de ea.

Pe de altă parte, având în vedere birocraţia de la noi, nu putem pune mâine sau într-un termen de câteva zeci de zile suma pe masă. De aceea, împreună cu societatea civilă, suntem dispuşi să ne adunăm cu toţii pentru a putea achiziţiona clădirea.

În varianta în care îşi schimbă între timp proprietarul cumva, ea nu se mută de acolo, nu îşi schimbă destinaţia, nu poate să intervină la ea decât dacă cere autorizaţie de la Primărie, pe care nu o va primi… şi dacă va fi cumva un nou proprietar şi nu va dori să dea acest imobil comunităţii arădene, sunt dispus să mergem până la expropriere.

Dar sunt convins că nu se va ajunge până acolo, cum sunt convins că se va găsi o soluţie mai mult decât onorabilă astfel încât Aradul să-şi păstreze un imobil de referinţă al oraşului” – a mai spus edilul Aradului.

Şedinţă convocată de către consilierii USR PLUS şi PSD

Consilierii PSD şi USR PLUS au solicitat convocarea Consiliului Local Municipal Arad în şedinţa extraordinară din data de 16 martie, începând cu ora 16:00.

În cadrul acesteia se are în vedere un singur proiect de hotărâre, respectiv cel referitor la exercitarea dreptului de preemţiune privind achiziţionarea imobilului situat în Arad, pe strada Gheorghe Lazăr nr.3.

În cadrul expunerii de motive ataşată proiectului de hotărâre se arată faptul că:

„Imobilul propus spre vânzare reprezintă un simbol al oraşului nostru. Introducerea sa în circuitul cultural şi turistic poate aduce beneficii considerabile Aradului şi locuitorilor săi. Această clădire poate fi utilizată exclusiv pentru activităţi culturale.

Aceasta înseamnă că, în mod realist, numai administraţia locală poate susţine o ulterioară activitate în Teatrul Vechi.”