Amenzi în Poiana Prislop. La doar două zile după dezmăţul din zăpadă, mai mulţi şoferi s-a trezit amendaţi în comuna Pasul Prislop de către autorităţi care au împărţit un număr total de 36 de sancţiuni, dintre care cinci pentru organizarea de eveniment. Persoanele amendate doresc să acţioneze „abuzul” în instanţă.

Au cerut autorizaţie şi au primit

În cursul săptămânii trecute, cinci off-road-işti de la Bârgău din Bistriţa, au solicitat emiterea unei autorizaţii cu privire la organizarea unei drumeţii în zona împădurită a comunei. Urmare a cererii, aceştia au primit avizul după achitarea unei taxe conform Hotărâri Consiliului Local din Prundu Bârgăului. Drumeţia de faţă ar fi urmat să se desfăţoare în data de 14 februarie 2021.

Astfel, duminică 10 maşini au pornit către Poiana Prislop, însă s-a observat rapid faptul că autoturismele „se jucau” în zăpadă, motiv pentru care iubitorii de adrenalină s-au dus către locul respectiv unde se auzeau turaţiile motoarelor.

S-a auzit că sunt mașini de off-road în zona respectivă, și turiști veniți și din alte județe au pornit spre locul respectiv. Totul a fost așa, ad-hoc. Oamenii s-au pornit spre zona unde erau mașinile de off-road cu mașini mici, care li s-au împotmolit. A fost, ce mai, distracție – un tablou de iarnă.

Oamenii au mers să vadă mașinile de off road, și apoi fiecare și-a luat și a mâncat ce a avut. Venind seara, s-a făcut și un foc de tabără. Fiecare a fost cu ale lui, dar erau afară, pe munte. Nu a fost ceva organizat. Pur și simplu o chestie spontană, cu zeci de turiști de prin alte județe, toți curioși”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, primarul comunei Prundu Bârgăului, Doru Crișan.

Au intervenit jandarmii

Alertaţi, jandarmii s-au deplasat în Poiana Prislop unde i-au aşteptat pe şoferi să coboare din poiană, blocând un drum judeţean pentru da amenzile respective.

Jandarmii nu au urcat să vadă ce se întâmplă. Ci i-au așteptat pe drum. Au blocat drumul și au amendat vreo 30 de persoane. Nici măcar nu știau ce a fost sus, spuneau că ar fi aflat că nu e un eveniment organizat. Și au dat amenzi la cei pe care i-au identificat de prin poze”, a mai explicat primarul comunei Prundu Bârgăului.

Verificări ulterioare

Jandarmeria a procedat la identificarea persoanei care a „organizat” evenimentul, găsind astfel cele cinci persoane care au solicitat Primăriei Prundu Bârgăului autorizaţia necesară drumeţiei.

Ulterior, autorităţile au încheiat procese verbale şi au dat amenzi în valoare de 3.000 de lei pentru organizarea evenimentului.

Potrivit jandarmilor, sancţiunile au fost legitime

Jandarmii montani au aplicat cinci amenzi organizatorilor, în valoarea de 3.000 de lei amenda. Și au mai aplicat încă 31 de amenzi unor persoane care au participat. În total, valoarea celor 36 de amenzi aplicate ajunge la 22.000 de lei.

Evenimentul a avut loc în Poiana Prislop. Deși a fost în aer liber, au fost spre 300 de persoane, a fost muzică, băutură, mâncare, nu s-au purtat măști și nu s-a păstrat distanța.

Nu ar fi avut nimeni nimic dacă cele 10 mașini își făceau traseul de off-road pentru care au primit aprobare. Dar acolo, în Poiana Prislop, a fost total altceva.

Au fost sute de persoane, mâncare, băutură, lipsa distanței și a măștilor. Nu avea rost ca echipajele să intervină acolo sus, ci i-au așteptat la coborâre”, au explicat, pentru Bistrițeanul.ro, reprezentanții IJJ BN.