Conform AFP, informează AGERSPRES, pentru prima dată în istorie, un papă se va întâlni oficial cu marele ayatollah Ali Sistani, la Najaf, la sud de capitala Bagdad.

Prezența Pontifului în Irak vine ca și un sprijin pentru ca minoritatea creștină din acea zonă să reziste. Creștinii din Irak au fost afectați, profund, de războaie și violențele Statului Islamic.

Totodată, călătoria în Irak va reprezenta prima vizită oficială a papei de la începutul pandemiei de COVID-19. Sanctitatea sa a fost vaccinat, la fel ca și alți jurnaliști ce urmează să-l însoțească.

Papa Francisc, în vârstă de 84 de ani, va vizita o minoritate creștină din Irak, în mijlocul unei populații zguduite de război de mai bine de 40 de ani.

Programul papal

Papa Francisc va vizita o catedrală din Bagdad, în orașul Ur. În 2010, la acea catedrală, teroriștii au luat ostatici mai multe persoane, multe dintre ele pierzându-și viața. Totodată, reprezentantul Bisericii Catolice va face vizite oficiale la Najuf și în bisericile devastate de SI din Mosul. Papa Franscisc va parcurge, cu avionul, peste 1600 de kilometri.

În așteptarea papei, mai multe drumuri au fost alsfaltate și s-au derulat lucrări de renovare în zone care nu s-au aflat până acum în programul vizitelor oficiale.

Cea mai veche comunitate de creștini se află in Irak

Comunitatea creştină din Irak este una dintre cele mai vechi şi mai diverse, formată în special din caldeeni – catolici. Totodată, se regăsesc armeni ortodocşi şi protestanţi.

Conform unui ONG local pentru apărarea minorităților din Irak, comunitatea creștină a ajuns să aibă doar 400.000 de membri. În perioada lui Saddam Hussein, comunitatea creștină număra aproximativ 1,5 milioane de membri.

Papa Francisc a declarat în 2014, după ce jihadiștii Statului Islamic au ocupat orașul Mosul, că vrea să stea alături de creștinii din Irak.

În 2019, suveranul pontif a condamna, represiunea sângeroasă a unei revolte populare antiguvernamentale care a afectat în principal Bagdadul şi sudul Irakului.