Procurorii DIICOT, au făcut, joi, 57 percheziții domiciliare, pe raza județelor Cluj, Constanța, Bacău, Vrancea, Ilfov și a municipiului București.Aceștia au fost însoțiți de ofițeri de poliție din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice și Direcției Generale Anticorupție. Cauza a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă, luare de mită, dare de mită. Alte suspiciuni sunt trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, punerea în circulaţie, fără drept, a unui produs falsificat.  Acestea ajungeau, la autoritatea vamală, cu documente vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă.

DIICOT a transmis un comunicat:

„Astăzi, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, sub conducerea procurorilor de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. – S.C., efectuează 39 de percheziții domiciliare, în municipiul București și în județele Constanța, Ilfov, Cluj, Vrancea și Bacău, la domiciliile unor persoane fizice și la sediile sociale ale persoanelor juridice, precum și la sediul unor instituții publice. 22 de mandate de aducere vor fi puse în aplicare.

În aceeași cauză, sunt puse în aplicare 16 mandate de percheziție domiciliară de către Direcția Generală Anticorupție.

Acțiunea vizează destructurarea unei grupări infracționale organizate specializate în contrabandă cu produse de parfumerie și alte produse de lux, provenite din spațiul extracomunitar, în special din Turcia.”

Concomitent, vor fi puse în aplicare 2 mandate de percheziție domiciliară în Republica Italiană și Republica Franceză. Au fost percheziționate depozite folosite de gruparea infracțională ca locuri de descărcare a mărfurilor provenite din contrabandă.

Parfumurile contrafăcute ar fi fost disimulate în containere, prin metoda „capac”, în cadrul unor operaţiuni de import aparent legale, având ca obiect declarat cuptoare electrice provenite din Republica Turcă.

„Operațiunile de import prin care au fost mascate actele de contrabandă au fost derulate în numele unor societăți comerciale, în baza unor declarații vamale de import, ce au fost depuse la Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud. Introducerea în țară a produselor contrafăcute s-a realizat în baza înțelegerii prealabile stabilite de către cetățenii turci cu doi inspectori vamal, care au asigurat efectuarea unor controale necorespunzătoare, astfel încât să nu fie semnalate produsele ascunse în interiorul containerelor.

Gruparea infracțională ar fi fost ajutată de polițiști și vameși.

Totodată, gruparea a beneficiat și de sprijinul unui declarant vamal care a dus la îndeplinire formalitățile vamale în mod necorespunzător, fără a informa conducerea biroului vamal cu privire la produsele neevidențiate în documentele vamale”, se arată în documentul citat.

Procurorii DIICOT investighează mai mulți suspecți

Procurorii DIICOT au date și informații potrivit cărora în sprijinul grupării ar fi fost cooptați și un agent șef principal de poliție în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, împreună cu fratele acestuia, comisar șef de poliție în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, care au asigurat derularea operațiunilor de contrabandă. Aceștia au asigurat acesteoperațiuni, prin utilizarea sistemului relaţional deţinut în mediul lucrătorilor din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud.

„Liderii grupării au promis, iar după obținerea liberului de vamă pentru fiecare dintre operațiunile de import, au oferit, cu titlu de mită, suma totală de 489.000 de dolari americani, sumă ce reprezenta aproximativ un dolar pentru fiecare dintre cele 460.820 de parfumuri contrafăcute introduse prin contrabandă, plus suma fixă de 30.000 de dolari, oferită pentru un transport, ce conținea 124.800 de parfumuri de mici dimensiuni”, se precizează în comunicat.

Potrivit comunicatului, produsele de contrabandă au fost distribuite sau destinate distribuirii către clienți din România și țări ale Uniunii Europene. Valoarea acestora, în cazul comercializării ca parfumuri de marcă, fiind estimată la aproximativ 25 milioane euro.

40 persoane au fost duse la sediul DIICOT pentru audieri.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul DCCO, al inspectorilor din cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice și al polițiștilor din cadrul INTERPOL