Pesta porcină africană se extinde în mai multe județe din România, iar situația pare de controlat în prezent.

Potrivit Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentară-Caraș-Severin, după ce au fost constatate primele focare de Pestă Porcină Africană în comuna Sacu, din județ, acum au fost confirmate încă două doi focare, în cartierul Măgura de la marginea localității Bocșa.

Totodată, pe raza a 16 fonduri de vânătoare din județ, au fost confirmate tot atâtea focare de Pestă Porcină Africană (PPA), la porcii mistreți. 

După cum se arată într-o indormare emisă de DSVSA-Caraș-Severin, „Serviciile veterinare au intervenit de urgență, gospodăriile în care au fost depistați porcii morți au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat ecarisarea cadavrelor și s-a efectuat dezinfecția exploatațiilor. 

De asemenea, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și a mijloacelor de transport și au fost amplasate afișe de avertizare și de informare a proprietarilor de animale cu privire la măsurile care trebuie respectate pentru prevenirea răspândirii virusului pestei porcine africane.

Pesta porcină africană se extinde în mai multe județe din România

Focarele au fost confirmate în urma analizelor făcute la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, a fost confirmată prezența pestei porcine africane și la 62 de porci mistreți care au fost vânați pe raza a 16 fonduri de vânătoare din Caraș-Severin.

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Caraș-Severin fac un apel la populație. Autoritățile ne transmit că regulile trebuie respectate. Se face referire la circulația animalelor, oamenii trebuie să se informeze înainte de achiziționarea porcilor, să cumpere doar din zone în care nu evoluează pesta porcină africană. De asemenea, să respecte condițiile minime de protecție și de igienă sanitar-veterinară pentru fiecare gospodărie în parte.

Pesta porcina africană nu reprezintă un pericol pentru oameni, dar este letală în cazul animalelor și, în plus, poate produce pagube economice serioase întrucât diagnosticarea unui singur animal dintr-o fermă sau gospodărie atrage după sine sacrificarea întregului efectiv pentru evitarea răspândirii bolii”.