În fapt, barajale castorilor din Șuta, județul Harghita, au fost distruse de ploile abudente din ultima vreme. Astfel, s-a blocat scurgerea apelor în râul Fitod, explică autoritățile.

Dacă nu s-ar fi intervenit la timp, orașul Miercurea Ciuc ar fi fost inundat.

„Echipele formaţiilor de lucru de la SGA Harghita şi ABA Olt au intrat în alertă şi de mai bine de două zile intervin cu trei motopompe de mare capacitate.

Până la această oră, au reuşit să scadă nivelul apei cu circa 1 metru. Pentru că săptămâna viitoare sunt prognozate precipitaţii, utilajele de intervenţie au fost suplimentate cu încă o motopompă. Aceasta va ajunge în curând de la colegii noştri de la Dobrogea-Litoral. La operaţiunile de intervenţie participă şi echipele ISU Olt şi cele ale operatorului de apă-canal din zonă”,  au menționat oficialii SGA Harghita, într-un comunicat remis Agerpres.

Pericol în Harghita! Acțiunile greșite ale omului dăunează mediului

Situația de la Harghita arată, printre altele, că omul intervine în mod eronat în habitate.

Pe lângă faptul că nu are în vedere să facă lucrări care să nu afecteze mediul, instituțiile statului cu rol de protecție a resurselor naturale, așa cum este ANAR(Apele Române) intervine doar când dezastrolul e deja produs.

Angajații SGA Harghita au menționat că nivelul apei a fost ridicat. S-a curățat vegetația uscată și de construcția castorilor, astfel barajul nu mai este în pericol.

Când au intervenit de urgență, în lac era acumulat necontrolat o cantitate de 180 000 de metri cubi de apă.

„Nu vorbim cu plăcere, pentru că este vorba de un prieten de-al nostru, hidrotehnician. Dar, lucrează fără autorizaţie de construire şi cam pe unde vrea el. Pericolul este realizat de lucrările pe care le fac, alături de lucrările noastre, în mod necontrol, şi sunt afectate lucrările care asigură tranzitarea debitelor prin localităţi, creând pericol de inundaţii sau existând situaţii de rupere a digurilor de apărare. Ne pare rău să vorbim aşa, dar au început să ne creeze probleme deosebite”, au menționat oficialii SGA Harghita, pentru Agerpres.