O gloată de mii de oameni, dintre care unii înarmați, a răzbătut în clădirea Congresului cu scopul de a opri sesiunea plenară a legislativului, întrunit pentru a confirma rezultatele votului din Colegiul Electoral și victoria președintelui ales Joe Biden.

Gloata răzvrătită și-a tras inspirația dintr-un discurs al președintelui american Donald Trump, care și-a încurajat simpatizanții să treacă la acțiune pentru a dejuca furtul alegerilor – a spus el – de către democrați. A fost apogeul jenant și înspăimântător al unei campanii feroce de incitare și intimidare purtate de Trump timp de săptămâni, după ce rezultatul alegerilor din noiembrie arătase clar obținerea unei victorii masive și decisive de către Biden.

Care e pericolul populismului?

E greu să-ți imaginezi o lovitură mai dură pentru democrația americană. Care e ancorată în procedurile democratice, respectarea verdictelor instanțelor – care au respins toate acuzațiile lui Trump de fraudă electorală și furt de voturi – și în supremația Congresului, în calitatea lui de instituție reprezentativă a poporului. Tentativele lui de a distruge pilonii democratici ai superputerii care l-a făcut președinte au evidențiat limpede pericolul pe care-l reprezintă el pentru propria țară și pentru întreaga lume.

Miercuri pe zidurile clădirii Congresului a fost înscris un avertisment grăitor cu privire la pericolele populismului – acea politică care face apel la emoții, care oferă panacee și care condamnă „elitele”. Este o problemă larg răspândită, globală, astfel încât riscurile ei trebuie denunțate pe plan mondial, inclusiv în Israel.

Care sunt asemănările între Trump și Netanyahu

Între Trump și premierul Benjamin Netanyahu există prea multe similitudini. În cazul lui Netanyahu, incitarea s-a transformat dintr-o unealtă politică într-o politică.

El vede largi segmente ale societății ca fiind trădători și infiltrați subversivi din exterior.

El înfățișează stânga drept inamic al națiunii și al instanțelor, în special al Înaltei Curți de Justiție, drept o forță ce caută să submineze fundamentele democrației, iar procesul său penal îl vede ca pe o un act de denigrare și o persecuție.

Discipolii lui Netanyahu și-au demonstrat deja din belșug abilitatea de a se răzvrăti și de a-i ataca pe cei care nu se conformează dictatelor conducătorului-inculpat.

„Fărădelegea și violența sunt opusul valorilor pe care știm că americanii și israelienii le împărtășesc”, a declarat miercuri Netanyahu drept răspuns la scenele violente de la Washington.

„Nu am nici o îndoială că democrația americană va prevala – întotdeauna a făcut-o.” Dar, în loc să facă declarații bombastice, Netanyahu ar face mai bine să se îngrijească de valorile democratice din Israel – valori care sub conducerea lui s-au aflat sub un atac necontenit din cauza prăpădului pe care el însuși l-a semănat.

https://www.haaretz.com/opinion/editorial/the-dangers-of-populism-1.9433923 

Traducere: Andrei Suba/asuba/fmatei