Coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare (CNCAV), medical Valeriu Gheorghiţă, a anunţat faptul că persoanele străine, care beneficiază de dreptul de a sta în România, se pot programa pentru vaccinare în luna aprilie.

Valeriu Gheorghiţă: „Vor putea să se programeze direct în platformă”

În cursul zilei de ieri, medical Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare a anunţat că platforma pentru programarea în vederea primirii vaccinului anti-Covid-19 va fi disponibilă şi persoanelor străine.

„Este un element de noutate. Mă refer la cetățenii străini cu drept de ședere în România care nu dețin CNP-uri emise de autoritățile române.

Aceștia vor putea să se programeze direct în platformă. Pentru aceștia va fi alocat un identificator unic corelat cu documentele de identificare”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.

De când se vor putea programa străinii

Implementarea opţiunii de faţă se va realiza cel mai probabil începând cu data de 10 aprilie. Un număr de circa 760.000 de personane sunt în momentul de faţă înscrise pe listele de aşteptare pe platforma de vaccinare împotriva coronavirusului.

Valeriu Gheorghiţă anunţă că 57% dintre persoanele aflate pe listele de așteptare sunt din etapa 3

„Este un număr relativ constant, în condițiile în care în această perioadă au fost notificate peste 310.000 de persoane din listele de așteptare, din care mai mult de 70% s-au și programat. Faptul că avem o listă de așteptare relativ constantă este un lucru mulțumitor”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Peste 50% dintre oamenii de pe listele de aşteptare fac parte din etapa a treia

Conform acestuia, 57% dintre oamenii aflaţi pe listele de aşteptare fac parte din etapa a treia a campaniei de vaccinare. Dintre aceştia, 35% sunt personae vulnerabile, iar 8,3% fac parte din categoria persoanelor care desfăşoară activităţi esenţiale.

Din totalul anterior amintit, cele mai multe personae de pe listele de aşteptare sunt din Capitală, 114.000, din Cluj, 58.000, Prahova, peste 36.000, Ilfov, 30.000, Mureş, 28.000 şi Iaşi, 27.000.

În judeţul Alba, la ora actuală sunt înregistrate pe listele de aşteptare 17.169 de persoane.