19 noi focare de pestă porcină africană în județul Bihor

 

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunţat, joi, că în mai multe localități din judeţ au fost descoperite nu mai puțin de 19 noi focare de pestă porcină africană. Numătul total al focarelor active din Bihor, la porcii domestici, a ajuns astfel la 22.

În urma unor analize efectuate de laboratoarele acreditate, în perioada 27 ianuarie – 2 februarie, au fost diagnosticați cu PPA (pestă porcină africană) porci domestici în 19 focare din localităţile Sălacea, Tărian, Buduslău, Vadu Crişului, Alparea, Cheţ, Galoşpetreu, Curtuişeni, Santăul Mic, Marghita, Butani, Săcuieni, Adoni, Izvoarele şi Birtin, relatează Bihoreanul .

Au existat 3 focare anterioare la Șimian, Cheriu și Cordău

 

Focarele anterioare existente au fost descoperite la finalul anului trecut în localităţile Şimian, Cheriu şi Cordău, chiar după ce fuseseră declarate stinse toate cele 20 de focare existente până atunci în 10 sate din Bihor.

Conform procedurilor, specialiştii DSVSA au luat măsuri pentru punerea sub supraveghere sanitară veterinară a fermelor afectate, impunerea de restricţii de mişcare, efectuarea dezinfecţiei exploataţiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, perimetrelor, ustensilelor şi obiectelor potenţial contaminate.

În aceeaşi informare, DSVSA mai anunţă că în această perioadă au mai fost confirmate încă 12 cazuri de focare la porci mistreţi în Fondul FV2 Văşad şi Fondul FV10 Pădurea Mare, numărul total al fondurilor de vânătoare afectate de PPA fiind în prezent 14, mai precizează sursa citată.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat.

Instituţia mai aminteşte că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Recomandările specialiștilor DSVSA :

Specialiştii DSVSA readuc în atenţia crescătorilor sau deţinătorilor de porcine din exploataţiile profesionale şi gospodăriile non profesionale de suine, principalele măsuri de securitate ce trebuie respectate pentru prevenirea apariţiei bolii:

– să nu intre în adăposturile unde se cresc porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care au fost în afara exploataţiei. Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să existe o tăviţă cu paie sau alt material absorbant îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau un dezinfectant autorizat;

– creşterea porcilor se face doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de exploataţie, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;

– hrănirea animalelor se realizează doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută

– să nu scoată animalele (scroafe sau vieri) din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie;

– să nu cumpere purcei sau porci din locuri necunoscute

– să anunţe de urgenţă medicul veterinar local, a medicul oficial zonal sau direct DSVSA Bihor (telefon 0259.266.141) precum şi primăria sau consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare şi mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic şi prevenire