Potrivit site-ului de statistici Erdelystat.ro, peste 20% dintre elevii maghiari din Transilvania, din învățământul primar cu predare în limba maghiară, studiează în clase simultane.

Motivul pentru care o cincime dintre elevii maghiari studiază în clase simultane e numărul redus de elevi. Un dascăl predă, în cazul claselor simultane, mai multor grupe de vârstă.

În urma analizei structurii rețelei școlare maghiare din România de Erdelystat.ro, 9 % din școlile generale studiază în clase simultane. Numărul este cu mult mai mare în învățământul primar, unde mai bine de 21 % dintre elevii maghiari învață în clase simultane.

Peste 900 de școli cu predare în limba maghiară

Cel mai mare număr de elevi din învăţământul primar ce studiază în clase simultane e în județul Alba, cu 61 %. În județul Bistrița Năsăud raportul este de 49%. În Hunedoara și Arad, 36%, Maramușre 35%, Timiș 33%, iar în Sibiu 31%.

Potrivit sursei citate, aproximativ 119.000 de elevi învață în 929 de școli cu clase cu predare în limba maghiară.

În țara noastră, în aproape 10 % din școli există clase cu predare în limba maghiară. Elevii care studiează limba maghiară în învățământul public este de 4,9 %.

În județele Brașov, Satu Mare, Sălaj, Bistrița Năsăud și Brașov, proporția elevilor ce frecventează școli bilingve este ridicată.

Aproximativ 66% dintre elevii care studiează în limba maghiară frecventează școli cu predare exclusiv în limba maghiară. Cel mai mare număr de elevi se înregistrează în Ținutul Secuiesc ( 85%).

Limba maghiară în Transilvania

În Transilvania, procentul elevilor ce studiază maghiara în școli exclusiv cu predare în limba maghiară ajunge la 58,5%.

Se înregistrează, de asemenea, un raport redus al elevilor maghiari la secțiile de limbi străine, cele de matematică-informatică și științe sociale.

Conform unui studiu realizat de Asociaţia Centrul de Analiză a Politicilor Publice Cluj-Napoca, peste 60% dintre elevii maghiari din Transilvania au avut acces în perioada de pandemie la metode digitale interactive de predare.