Lucian Bode a precizat că românii au dreptul de a protesta, dar trebuie să respecte regulile impuse datorită pandemiei de COVID-19. Totodată, ministrul a mai declarat că la nivel național au avut loc 24 de proteste în 24 de locații.

„Dreptul de a protesta este un drept câştigat cu sânge la Revoluţia din 1989. În consecinţă acest drept trebuie protejat, trebuie încurajat.

Nu cred că aţi văzut din partea membrilor Guvernului sau a coaliţiei de guvernare mesaje care să intimideze astfel de activităţi. În seara zilei de 28 târziu, pentru că unele proteste s-au terminat dimineaţa. Din datele pe care le avem noi în acest moment au fost 24 de proteste în 24 de locaţii cu 4.075 de participanţi”, a precizat Lucian Bode.

Lucian Bode: Respectarea normelor de protecție sanitară este vitală

Totodată, Ministrul Afacerilor Interne a precizat că cei care protestează nu pot să pună în pericol sănătatea și viața celor din jur.

„Fac un apel către toţi cei care doresc şi simt nevoia să participe la astfel de manifestări. Respectaţi normele de protecţie sanitară. Este dreptul vostru să participaţi la astfel de proteste, dar nu puteţi pune în pericol sănătatea celor din jur pentru că 1.000 de oameni care participă la proteste într-o locaţie peste câteva ore. Fără mască, fără respectarea măsurilor de protecţie sanitară. Vor fi în societate, potenţial 1.000 de persoane care pot infecta alţi oameni nevinovaţi care respectă măsurile de protecţie sanitară”, a mai spus Bode.

De asemenea, demnitarul le-a amintit protestatarilor că scopul comun este de a reveni, în cel mai scurt timp, la o viață normală. Vaccinarea fiind singura soluție viabilă în acest sens.

,,În regulă, protestaţi. Dar respectaţi măsurile de protecţie sanitară pentru că efortul este unul extraordinar din partea societăţii româneşti, a agenţilor economici. Din partea tuturor forţelor politice Putere-Opoziţie responsabile şi până la urmă scopul este unul comun – acela de a reveni la normalitate.

Iar normalitatea nu se poate obţine numai prin respectarea măsurilor de protecţie sanitară.  Pe de-o parte, şi continuarea campaniei de imunizare a cetăţenilor. Lucru de care Guvernul se asigură că se realizează foarte bine şi vedeţi că suntem la nivel european pe poziţia a şasea. Eram la un moment dat, în ceea ce priveşte numărul de persoane imunizate în raport cu populaţia ţării”, a conchis ministrul de Interne.