Pentru că nu era de ajuns epidemia cu care ne confruntăm noi, oamenii, acum se îmbolnăvesc masiv și animalele. Astfel, încă o molimă face ravagii chiar acum în România, de data asta la porci, menționează capital.ro. DSVSA Vrancea a informat duminică, 3 decembrie, că este vorba despre o exploataţie comercială din localitatea Goleşti.

„În data de 2.01.2021, a fost confirmată prezenţa virusului Pestei Porcine Africane într-o exploataţie comercială situată în localitatea Goleşti, judeţul Vrancea, având un efectiv de aproximativ 30.000 porci, din care opt capete au murit. În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală București – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă”, a transmis DSVSA Vrancea.

Exploatație pusă sub supraveghere oficială

Exploataţia comercială a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei. Pentru prevenirea răspândirii bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea va dispune, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare şi dezinfecţie şi respectarea măsurilor în vigoare privind răspândirea virusului COVID-19. De apreciat este faptul că proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor legii.

Număr incredibil de focare active: peste 400 în 32 de județe

Potrivit ANSVSA, momentan există peste 400 de focare active în 32 de județe. ANSVSA menționează că din aceste 409 focare de pestă porcină africană, patru sunt în exploatațiile comerciale și șase în exploatațiile comerciale de tip A. Numărul focarelor active este în scădere faţă de raportarea autorităţii din 6 noiembrie, când au fost consemnate 441 de focare.

ocarele cele mai multe sunt în judeţele Teleorman – 70, Gorj – 38, Arad – 36, Iaşi – 26, câte 22 în Alba şi Dolj, Satu Mare -21, iar în Bihor, Ialomiţa şi Maramureş câte 20. Doar în 2020, au fost ucise un număr total de 194.211 porcine, din care: 181.265 de porcine în exploataţii comerciale profesionale, 743 de porcine în exloataţii de tip A şi 12.203 de porcine în exploataţiile nonprofesionale.