Potrivit ultimului raport al UNICEF, peste 80 000 de copii din toată lumea mor anual, din cauza poluării apei potabile.

Astfel, tema aleasă din acest an este evaluarea apei.

Organizația Națiunilor Unite(ONU) a ajuns la concluzia că autoritățile ar trebui să fie atente la faptul că, nu e nevoie doar de acces la apă potabilă, ci de maximă importanță este și calitatea acesteia.

Peste 80 000 de copii mor din cauza poluării apei potabile

Audrey Azoulay, directorul general ONU, spune că responsabilitatea este a tuturor. De la respectarea unor reguli simple de mediu, până la sancțiuni zdravene pentru cei care le încalcă.

„Ziua mondială a apei este o chemare la acțiune. Responsabilitatea ne revine tuturor. Guvernele, asociațiile, partenerii privați: cu toții trebuie să recunoaștem valoarea multiplă a apei și să luăm măsuri pentru conservarea acestei resurse de bază, resursă care conferă planetei noastre culoarea sa unică. ” este mesajul lui Audrey Azoulay, director general, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei 2021.

Raportul UNICEF arată că din cauza instalațiilor nesigure de apă mor zeci de copii, iar unul dintre trei nu are acces la apă potabilă.

Ziua Mondială a Apei. În România, autoritățile NU văd poluarea

Citește mai multe aici

Situația din România nu este mai roz decât cea de la nivel mondial. Ultimul caz intrigant privind apa potabilă, s-a înregistrat la Cluj. Pe lacul Tarnița a fost găsită o cantitate uriașă de medicamente expirate, iar apa potabilă a fost sistată pentru 24 de ore.

Ulterior, s-a asigurat populația că nu a fost afectată apa potabilă, însă, dosarul penal pentru infestarea apei nu a fost închis.

De asemenea, râul Someș a fost poluat masiv. Concret, au fost deversați peste 600 000 de metri cubi de apă neepurată, exact din canalizare Clujului.

Directorul ABA Cluj, Ovidiu Vișan, prezență controversată în spațiul public local, a fost de acord cu această deversare.

Și la Covasna, situația e cruntă. Apele Române au lăsat de izbeliște mai multe arii protejate, printre care și lacul Pădureni.