Potrivit declarației făcute de către CEO-ul companiei Pfizer, Albert Bourla, pentru CNBC, până la finele anului în curs medicamentul oral experimental utilizat pentru tratarea Covid-19, la primul semn de boală, ar putea fi disponibil pentru comercializare.

Compania care împreună cu producătorul german BioNTech, a realizat primul vaccin autorizat Covid-19 din Statele Unite ale Americii, a demarat în cursul lunii precedente un nou studiu clinic pentru a testa o nouă terapie pentru această boală.

Medicamentul de față este component al unei clase de medicamente care funcționează prin inhalarea unei enzime de care virusul este dependent pentru a se putea replica în celulele umane.

Inhibitori de acest gen sunt folosiți în prezent pentru tratarea altor patogeni virali cum ar fi hepatita C și HIV.

Când apare medicamentul

Conform Mediafax, în situația în care studiile clinice decurg favorabil iar Food and Drug Administration, FDA, îl aprobă, distribuirea medicamentului pe teritoriul Statelor Unite ale Americii ar putea începe până la sfârșitul acestui an, a declarat Borula pentru CNBC.

Specialiștii din domeniul sănătății susțin faptul că acest medicament ar putea aduce o serie de schimbări radicale, în condițiile în care persoanele care contactează virusul pentru prima oară l-ar putea folosi în afara unităților medicale.

Astfel, experții speră că acesta va conduce la împiedicarea evoluției bolii și la prevenirea internării în spital.

Pfizer își testează vaccinul pe bebeluși

Mai mult, compania Pfizer a început testarea vaccinului și la copiii care se încadrează în categoria de vârstă de 6 luni – 11 ani, întrucât vaccinarea acestora este esențială pentru a eradica pandemia de Covid-19.

Extinderea autorizației, solicitată de Pfizer

FDA a primit la începutul acestei luni o cerere din partea companiei Pfizer de extindere a autorizației de vaccinare la adolescenții cu vârste între 12 – 15 ani, în contextul în care în urma unui studiu s-a constatat eficiența dozelor în proporție de 100%.

Potrivit CNBC, Albert Borula este „foarte optimist” în ceea ce privește aprobarea folosirii vaccinului pentru adolescenți.