„Scanând Darknet-ul – explică Nicola Bressan, un tehnician al echipei de securitate cibernetică a Yarix – am căutat anunțuri care ar putea fi legate de pandemie. O sarcină complexă, deoarece resursele nu sunt indexate și, prin urmare, trebuie să se cunoască adresa finală a site-ului pentru a îl putea vizita. Piețele din această parte a rețelei sunt foarte volatile: astăzi există, mâine dispar, sau poate că își schimbă forma, în încercarea de a rămâne anonime și de a se apăra de investigațiile poliției. Cu toate acestea, am reuşit să depistăm aproximativ douăzeci de „piețe negre” celebre, care afișau teste rapide, medicamente interzise inițial de AIFA, cum ar fi hidroxiclorochina, iar, în ultima perioadă şi vaccinurile marca Pfizer-Biontech, exploatând faptul că este primul care a intrat pe piață”, susține acesta citat de RaiNews.

Echipa de informaticieni a găsit apoi cel puțin 5 sau 6 furnizori, care au plasat cel puțin o sută de reclame. E vorba de „magazine” care sunt „acreditate” în rândul clienților pentru vânzarea de medicamente, halucinogene și opiacee. Și care au ales această nouă piață pe baza fiabilității demonstrate în trecut. Cu toate acestea, trebuie spus că, dacă vreun cumpărător ar dori o doză de vaccin, i-ar fi imposibil să verifice dacă este un preparat real; în mod absurd, ar trebui analizat într-un laborator al companiei-mamă, deoarece formula este secretă.

Pe lângă vaccinuri, piața neagră legată de Covid oferă şi certificate false:”Un site rusesc oferă certificate pozitive și negative, completate cu o semnătură a unui doctor, pentru o sumă de aproximativ 100 de euro. Alți subiecți ilegali au decis să nu publice reclame de acest tip pentru a evita atenția mass-mediei și a poliției și pentru a nu suferi consecințele. Marele business în acest caz este legat de droguri și de medicamente”, a explicat din nou tehnicianul.

Un utilizator mediu ar putea accesa aceste „piețe negre”, și cum?

”Este suficient un computer simplu, dar nu puteți intra prin Google; aveți nevoie de un browser cu opțiuni suplimentare și software specific capabil să navigheze în această rețea. Apoi, sunt necesare cunoștințe informatice pentru a ocoli absența indexării. Odată ce aţi reuşit să pătrundeţi în interior, veţi găsi o platformă simplă de tranzacționare, foarte asemănătoare cu Ebay, de exemplu, unde apar categorii, o bară de căutare și o serie de reclame”, explică specialistul.