Osama Rabie, președintele Autorităţii Canalului Suez, a precizat că pierderile provocate de blocarea navei Ever Given ar ajunge la suma fabuloasă de un miliard de dolari.

S-au început investigațiile pentru stabilirea cauzelor care au dus la un asemenea incindent ce a blocat traficul maritim la nivel mondial pentru zile la rând.

Osama Rabie a precizat pentru postul de televiziune egiptean Sada El-Balada, că nava va rămâne în zona Marilor Lacuri.

„Va fi calculat nivelul pierderilor şi al pagubelor, precum şi consumul dragelor. Estimările se ridică la un miliard de dolari, este dreptul ţării noastre. Nava va rămâne în zona Marilor Lacuri până când se va finaliza investigaţia”, a afirmat preşedintele Autorităţii Canalului Suez.

Prețul petrolului a scăzut

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol ”light sweet crude” a scăzut miercuri cu 1,39 dolari, la 59,16 dolari, în urma normalizării traficului naval prin Canalul Suez, informează Agerpres.

Nava a blocat pentru șase zile ambele sensuri de navigație ale Canalului Suez. Nava este sub pavilion panamez și are o lungime de 400 de metri. Ea a eșuat marțea trecută pe diagonala canalului datorită vântului puternic, blocând ambele sensuri de navigație.

După șase zile, traficul prin Canalul Suez a fost reluat luni. Canalul Suez asigură cea mai scurtă rută de transport maritim între Asia şi Europa. În 2020, au trecut prin această cale maritimă peste 18.840 de nave.

130.000 de animale vii din România au fost blocate în Suez

Și țara noastră a fost afectată de blocajul din Canalul Suez. 11 nave, încărcate cu 130.000 de animale vii au rămas blocate în Suez. Sâmbătă, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a instituit o celulă de criză pentru a găsi variante pentru ca animalele să nu fie ucise de foame și de sete.

Primul pas a fost oprirea, pe 24 martie, a tuturor navelor care urmau să plece spre aceeași destinație și să rămână și ele blocate înainte de intrarea în canal.