Potrivit unei femei din Alba Iulia, aceasta ar fi fost agresată verbal şi fizic de către un agent de pază al unei instituţii publice din judeţ, atunci când a vrut să depună un anume dosar. În consecinţă, femeia a depus în cursul zilei de miercuri o plângere la Poliţie, ia.r instituţia s-a autosesizat

Ce s-a întâmplat

În ziua de 16.02.2021, Pitarcă Eufrosina s-a deplasat la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, pentru a lăsa un dosar cu privire la fiica acesteia. Femeia trebuia să trimită dosarul prin poştă, însă având în vedere că lucrează în zonă, a decis să îl depună în persoană.

Astfel, Pitarcă a solicitat la sediul DGASP să discute cu un angajat, dar paznicul de la intrare nu a lăsat-o să intre, vorbindu-i extraordinar de urât.

Potrivit spuselor femeii, aceasta ar fi încercat să îi lase dosarul cu acte, dar paznicul a refuzat pe motiv că nu este procedura normală într-o astfel de instituţie.

În momentul în care Pitarca Eufrosina a protestat cu privire la modul în care este tratată, situaţia a escaladat iar paznicul ar fi pus mâna pe ea agresând-o în faţa angajaţilor instituţiei, care însă nu ar fi reacţionat.

”Când am fost bruscată m-am gândit la copiii mei, nu vreau să treacă și ei prin așa ceva. Am fost tratată ca un milog. Sunt supărată pe doamnele care lucrează acolo, am fost bruscată în fața lor. Mi s-a spus că fac circ. Cu siguranță sunt și camere acolo și se poate vedea ce s-a întâmplat” a spus Eufrosina Pitarcă.

Cuvântul reprezentanților DGASPC Alba: se fac verificări

Reprezentanţii DGSPC au clarificat pentru Alba24 faptul că intrarea în instituţie este restricţionată pe fondul măsurilor de prevenire Covid-19.

”Dosarul cu toate documentele completate, inclusiv cererea de evaluare și declarația de consimțământ pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, pot fi trimise prin intermediul serviciilor poștale sau pot fi aduse de persoana în cauză sau reprezentantul legal al persoanei la data la care a fost programată telefonic, în vederea evaluării/reevaluării pentru încadrarea în grad de handicap, de către personalul din cadrul serviciilor de specialitate, respectiv Serviciul de evaluare complexă copii sau Serviciul de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap.

Menționăm faptul că agentul de pază are obligația de a recomanda persoanelor care se prezintă la sediul instituției neprogramate, să aștepte în fața intrării venirea unui specialist, lucrul pe care l-a făcut și în cazul doamnei Eufrosina Pitarcă, însă doamna nu a dorit să aștepte în fața intrării în instituție”.

Pitarca Eufrosina agresată într-o instituţie a statului

Pitarcă Eufrosina a fost bruscată, dincolo de proceduri, în cadrul unei instituţii a statului român, finanţată din buget, iar în momentul în care a dorit să discute cu un angajat, acest lucru nu a fost posibil din cauza faptului că, aparent, era ora mesei iar o firmă de catering tocmai livrase mâncarea.

”După terminarea incidentului, agentul de pază a anunțat un angajat din cadrul Serviciului de evaluare complexă copii, care a discutat și a preluat dosarul doamnei Eufrosina Pitarcă.

Precizăm faptul că DGASPC Alba s-a autosesizat imediat după încheierea situației semnalate, aceasta fiind în curs de verificare și analiză, urmând ca la finalizarea acestor acțiuni să fie luate măsurile care se impun” au transmis reprezentanții instituției”.