Există protocoale de prescriere a unor medicamente în spitale și de către medicii de familie, însă, nu și un medicament avizat, special creat și eficient sigur în lupta cu virusul Covid-19.

Totuși, rapoartele medicale făcute publice arată că plasma convalescentă, administrată pacienților intubați din cauza infecției cu Covid a crescut rata de supraviețuire de la 2% la 25%.

Plasma administrată pacienților cu Covid face minuni

Cifrele arată că, de la începutul pandemiei, în perioada 26 februarie 2020 – 22 februarie 2021, dintr-un total de 13.926 pacienți COVID-19 care au necesitat intubare, au rămas în viață doar 365.

Acest lucru înseamnă o rată de supraviețuire de 2,7% din totalul pacienților COVID-19 intubați.

Dintre pacienții intubați, anul trecut, doar 417 pacienți COVID-19 au primit transfuzie cu plasmă convalescentă, ceea ce reprezintă un procent foarte mic, doar 3%

În anul 2021, cifrele se schimbă favorabil. Dintre pacienții intubați care au primit plasmă convalescentă au supraviețuit 103 pacienți, reprezentând o rată de supraviețuire de 24,7%.

Cum poți ajuta

Cei care s-au vindecat Covid și primesc confirmarea medicală că pot dona plasmă, se pot prezenta la orice centru de donare sânge.

Datele arată că aceasta este mult mai eficientă în cazul pacienților infectați, cu cât este administrată din timp.

Peste 1000 de persoane sunt internate la secțiile ATI din țară, iar multe dintre spitale au precizat că aproape nu mai au locuri.

Medicii din prima linie recunosc cât de greu a fost să găsească metoda eficientă de tratament pentru virusul ucigaș.

„ La început nu știam ce să facem. Pacienților cu probleme respiratorii, deși li se administra oxigen, nu erau bine.

Atât timp cât nu faci autopsii, nu știi de ce omoară virusul. Asta, până când medicii italieni au rupt protocoalele și au început să facă autopsii. S-a văzut, astfel, că se formează cheaguri de sânge care blochează transportul sângelui către alveola pulmonară. Așa au fost introduse anticoagulantele în tratamentul Covid. Au scăzut mortalitataea cu 50%, conform unui studiu al medicilor din Paris„ , precizează medicul Vlad Sârzea, pentru EvZ Transilvania.