Radio România Actualități a difuzat o analiză a negocierilor pentru formarea unui nou guvern. A urmărit cum au decurs discuțiile de la nivelul conducerii PNL, dar și care este poziția celorlalte partide parlamentare în ceea ce privește desemnarea prim-ministrului.

„Actualul ministru de finanțe, Florin Cîțu, este unul dintre cele trei nume cu care liderul PNL, Ludovic Orban, a mers la Palatul Cotroceni pentru discuții cu președintele Klaus Iohannis. Potrivit lui Ludovic Orban, propunerea liberalilor pentru funcția de premier a fost agreată în cadrul întâlnirii. Florin Cîțu susține că prioritatea în perioada imediat următoare este constituirea unei majorități parlamentare alături de USR-PLUS, UDMR și reprezentanții grupului minorităților naționale. Florin Cîțu: Pentru mine este o onoare această nominalizare și în perioada următoare obiectivul principal este să formăm această majoritate parlamentară pentru a avea cât mai repede un guvern votat și, bineînțeles să pornim, pentru că este nevoie de un guvern cât mai repede.

Se anunță negocieri dificile, chiar dacă reprezentanții USR-PLUS au anunțat că discuțiile vor porni de la programul de guvernare, și nu de la ministere. Liberalii nu sunt dispuși să renunțe la mai multe ministere: Finanțele, Justiția, Transporturile, Dezvoltarea și Fondurile Europene. USR-PLUS  vizează unele dintre aceste ministere, printre care Finanțele, Justiția și Transporturile. Rămâne de văzut care vor fi numele propuse și ce portofolii vor reveni forțelor politice din viitoarea formulă guvernamentală. De cealaltă parte, social-democrații insistă că președintele trebuie să desemneze un premier de la PSD, ca partid care s-a clasat pe primul loc la scrutinul de duminică. Liderul deputaților social-democrați, Alfred Simonis, consideră că profesorul Alexandru Rafila este cea mai potrivită soluție în condițiile actualei crize medicale.
Alfred Simonis: Solicităm imperativ președintelui să lase jocurile de culise și să respecte voința electoratului, să conștientizeze că este șeful unui stat aflat în criză profundă, că s-a încheiat campania electorală, să-și reamintească faptul că în spate nu are steagul Partidului Național Liberal, ci steagul României.

În ceea ce privește propunerea liberalilor pentru funcția de premier, președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că liberalii nu au înțeles nimic din votul de la alegerile generale. Marcel Ciolacu dă asigurări că social-democrații nu vor vota în parlament nicio propunere de prim-ministru din partea PNL și nu exclude neparticiparea la consultările cu șeful statului dacă PSD nu este invitat primul la discuții.