Dezbaterile de marți au fost axate pe doua teme relevante abordării PNRR. Prima temă este „Cum dezvoltăm inteligent și durabil marile orașe?” La această dezbatere a participat Asociația Municipiilor din România. A doua temă a fost „Cum valorificăm resursele mediului de afaceri”  a privit competitivitatea economică și digitalizarea.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a subliniat faptul că PNRR nu are o alocare punctuală pentru dezvoltarea localităților. Totodată nu indică obiective care urmează să fie susținute.

În acest sens, ministrul a propus crearea unui instrument de finanțare pentru primării, respectiv un fond de reziliență pentru localități.

„Reformele sunt așteptate de la autoritățile centrale, nu de la cele locale, iar dumneavoastră trebuie să încadrați investițiile pe care le aveți de făcut în aceste reforme”, a punctat ministrul Cristian Ghinea.

A adăugat faptul că din același fond pentru localități ar putea fi finanțate școli, spitale, precum și alte obiective. Astfel este nevoie de un mecanism de prioritizare a investițiilor. Totodată, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a  subliniat că PNRR va trebui să fie un instrument de finanțare flexibil. În acest fel va fi mai ușor de implementat și orientat spre realizarea reformelor.

Ideile susținute la dezbaterea PNNR

„Propunerile pentru dezvoltarea inteligentă şi durabilă a marilor oraşe au vizat susţinerea economiei circulare, colectarea selectivă a deşeurilor, investiţii în sisteme de termoficare inteligentă, regândirea zonelor industriale, dar şi soluţii privind îmbunătăţirea vieţii de zi cu zi a locuitorilor. Pentru îndeplinirea obiectivelor şi implementarea rapidă a reformelor şi a proiectelor care le susţin, reprezentanţii AMR au propus realizarea de achiziţii centralizate”, se spune în comunicat.

În cadrul celei de-a doua dezbateri, cea referitoare la competitivitatea economică și digitalizare, au fost prezentate avantajele dezvoltării de instrumente financiare care au un efect multiplicator în economie. S-au discutat soluții pentru îmbunătățirea condițiilor pentru mediul de afaceri, precum realizarea unui punct unic de informare („one stop shop”). Acesta arputea să prezinte toate soluțiile de finanțare disponibile și modul în care digitalizarea instituțiilor statului poate îmbunătăți viața antreprenorilor.

Vicepremierul Dan Barna a participat la ambele dezbateri. La cea de a doua reuniune a participat și ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui.