Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în urma dezbaterilor din coaliţia de guvernare, a fost „un compromis corect”. Și,afirmă preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor,nu din punct de vedere politic, ci din punctul de vedere al politicilor publice.

Acesta vorbeşte şi despre câteva ţeluri importante pe care Guvernul şi-a propus să le atingă în acest an. Planurile cuprind pregătirea instrumentelor pentru absorbţia fondurilor europene, inclusiv a celor din PNRR,și reformele în zona salarizării în sistemul public.  Totodată se fac pregătirile în vederea eliminării MCV până cel târziu anul viitor.

„Am reuşit să creionăm acest plan uriaş pentru următorii ani, trebuie să finalizăm proiectele până-n 2026. Nu a fost o muncă uşoară şi mai este de lucru, urmează să fie aprobat Planul de Comisia Europeană şi după aceea începe implementarea”, spune vicepremierul.

În 2022 vor începe investiţii etapizate în programul „Şcoli sigure şi sănătoase” a precizat Kelemen Hunor.

Despre situaţia privind TVR şi Radioul Public, președintele UDMR afirmă că există un grup de lucru format la nivelul coaliţiei. Grupul urmează să vină cu un proiect de lege privind separarea funcţiei de preşedinte al Consiliului de Administraţie de cea de director general, cu atribuţii diferite.

În privința guvernării in coaliție în contextul complicat al pandemiei de COVID-19 şi a crizei economice datorată acesteia, vicepremierul explică:

„Fiecare perioadă are particularităţile sale. E greu să compari fiindcă, totuşi, există evoluţie, sper că nu există o involuţie, există o evoluţie în ceea ce priveşte societatea din România, în ceea ce priveşte dezideratele societăţii şi, bineînţeles, contextul global, regional şi contextul economic în care ne aflăm. A fost o perioadă foarte grea în prima participare a noastră la guvernare între 1996 -2000 cu Convenţia Democratică, erau alte probleme atunci, eram înainte de aderare, eram într-o perioadă cu o inflaţie extraordinar de mare, cu prăbuşirea industriei socialiste şi multe alte probleme. În perioada crizei economice, şi acum nu vorbesc de guvernul Tăriceanu, că a fost o perioadă, poate, mai calmă din punct de vedere economic, dar în 2009-2012 era o criză globală, era o criză economică extrem de dură, România avea un deficit uriaş, era aproape de faliment şi de aceea am luat nişte măsuri extrem de nepopulare, dar necesare.

Şi astăzi, uite, suntem într-o altă perioadă de criză, iarăşi o criză globală, o pandemie şi tot ce urmează după această pandemie, dar nu se compară nici cu anii ’90, nu se compară nici măcar cu perioada crizei economice din 2008-2009-2010, dar trebuie să găsim acele soluţii prin care putem proteja populaţia, putem proteja şi reporni economia. Bineînţeles, suntem deja de 13-14 ani în Uniunea Europeană, avem o altă experienţă şi există, din punct de vedere financiar, şi alte posibilităţi, cu PNRR-ul, cu acel Fond de rezilienţă şi reconstrucţie care este la nivelul UE, unde România, într-adevăr, poate profita de această şansă uriaşă, peste care se pune bugetul UE pentru perioada 2021-2027 şi bugetul naţional. Deci trei posibilităţi financiare, bugetare, prin care se poate dezvolta România.ˮ

UDMR își asumă responsabilitatea pentru ministerele încredințate

În ce privește  ministerele conduse de UDMR, Kelemen Hunor consideră că partidul său are o responsabilitate uriaşă. Se va pregăti până la sfârşitul anului strategia naţională pentru sport şi strategia pentru zona de educaţie. Este nevoie de investiţii şi se va face până la sfârşitul anului un plan investiţional.Acestea vor fi alocate și de la PNRR, şi de la bugetul naţional, şi de la bugetul UE. Va fi și un împrumut care va deveni operaţional anul viitor pentru şcoli.

 

.