Având în vedere faptul că în ultimele şapte zile, numărul actelor de violenţă în familie a crescut în mod considerabil în judeţul Braşov, autorităţile recomandă ca în momentul în care un episod de violenţă escaladează la proporţii fizice, persoana în cauză să apeleze de urgenţă la 112.

În eventualitatea cazului în care victima nu se poate deplasa până la celular, poliţia sfătuieşte ca aceasta să zbiere efectiv, în speranţa că cineva din apropiere va fi martor la solicitarea disperată a persoanei în cauză.

Poliţia nu se joacă – Nu loviţi!

Cu privire la actele de violenţă domestică, autorităţile sunt îndreptăţite să impună agresorilor mai multe interdicţii sau obligaţii.

„Evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate, reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună, obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţă, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate, obligarea agresorului de a purta permanent un sistem de supraveghere şi obligarea agresorului de a preda Poliţiei armele deţinute”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Braşov, agent şef Nadia Olaru. kitchen draw activation code

Nadia Olaru continuă să explice

Măsurile de protecţie dispuse de către organul de poliţie în termen de 48 de ore de la prima emitere a ordinului de protecţie provizoriu sunt dispuse de către procurorul de la parchetul competent respectiv.

„Organele de poliţie pun în aplicare măsuri de prevenire a nerespectării hotărârii care pot consta în vizite inopinate la locuinţa persoanei vătămate, apelarea de control a victimei sau a agresorului, solicitarea unor informaţii din partea vecinilor, colegilor de muncă ai victimei sau agresorului, de la unitatea de învăţământ frecventată de victimă sau agresor sau din partea altor persoane care ar putea furniza informaţii relevante, orice alte activităţi specifice poliţieneşti”, a mai spus Nadia Olaru.

În situaţia în care se observă sustragerea de la executarea ordinului respectiv, se va sesiza de urgenţă organul de urmărire penală.

Sesizarea respectivă poate fi înaintată atăt de victimele neajutorate,cât şi de către martori. Potrivit prevederilor legale în vigoare, în cazul în care persoana apărată prin ordinul de protecţie decine să încalce dispoziţiile respective, ea va fi nevoită să acopere cheltuielile de emitere şi punere în exectutare a ordinului aferent.