În cursul zilei precedente, autorităţile au procedat la efectuarea unui număr de opt percheziţii la domicilii aflate pe raza oraşului Bistriţa, unde şase persoane au fost duse la audieri. În timp ce o parte dintre acestea au primit control judiciar, poliţiştii solicită arestarea preventivă a liderului grupării.

În urma acestor percheziţii, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Bistrița-Năsăud și procurori D.I.I.C.O.T. – B.T. Bistrița au acţionat în cazul unui dosar penal în care s-au iniţiat cercetări referitoare la comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecințe deosebit de grave și fals informatic în formă continuată.

Au comis peste 100 de operaţiuni ilegale

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2014 – 2020, un grup infracțional organizat, format din opt persoane, dintre care șapte angajați ai unei societăți pe acțiuni, ar fi indus în eroare și prejudiciat societatea, prin derularea a peste 100 de operațiuni frauduloase, constând în lansarea unor comenzi fictive, în numele unor clienți tradiționali.

Ulterior, comenzile ar fi fost implementate în sistemul informatic de gestiune, mărfurile produse ar fi fost livrate către alți beneficiari, iar membrii grupului și-ar fi însușit contravaloarea mărfurilor” explică reprezentanții IPJ BN.

Prejudiciu de aproape un milion de euro

Prejudiciul se ridică la suma de aproximativ 938.000 de euro, iar percheziţiile de la faţa locului au rezultat în confiscarea unor laptopuri, telefoane mobile, memory stick-uri și a mai multor înscrisuri cu valoare probatorie.

Au fost conduse la audieri șase persoane, iar ulterior, față de trei dintre acestea, procurorul de caz a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore. Față de alte două persoane, a fost dispusă măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Astăzi, 12 martie, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile pentru două dintre persoanele reținute și au propus Tribunalului Bistrița-Năsăud luarea măsurii arestării preventive față de liderul grupării” se arată în comunicatul IPJ BN.

Activitatea de faţă s-a bucurat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. Drept urmare, poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au fost angrenaţi, precum şi o serie de luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

În momentul de faţă, cercetările sunt în plină desfăşurare pentru corecta documentare a întregii activităţi infracţionale. Ulterior, măsurile legale vor fi implementate de către autorităţi.