Cei care au protestat împotriva înghețării salariilor, în număr de aproximativ 35 – 40, au purtat bannere cu mesaje precum: „Respect pentru militarii ţării”, „Onoare şi demnitate pentru militari”. De asemenea, printre altele, au scandat: „Mincinoşii, mincinoşii!”, „Hoţii, hoţii!”.

„Scopul protestului este salarizarea poliţiştilor, mărirea pensiilor pentru rezervişti şi salarizarea ordinii şi siguranţei publice naţionale. Guvernanţii îşi bat joc, noi suntem pe ultimul loc, dar trebuie să ieşim să facem linişte, să apărăm cetăţenii. Suntem în prima linie şi nu suntem respectaţi”, a declarat unul dintre protestatari.

Polițiștii continuă să protesteze după înghețarea salariilor, anunțând că vor recurge la o metodă inedită pentru a se face auziți. În următoarele 30 de zile, agenții din sindicatul Europol nu vor mai amenda cetățenii români.

Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol, a anunțat că, începând din 11 ianuarie, polițiștii vor protesta împotriva înghețării salariilor  acordând doar avertismente în locul amenzilor:

„Este un calendar de proteste de 30 de zile și sper să nu îl ducem până la capăt. Noi nu am fost consultați privind înghețarea salariilor, ci decizia s-a luat într-un weekend. Noi cerem recalcularea salariilor și nu măriri sau sporuri. Vrem ca prin această decizie de a nu mai dăm amenzi, să atragem atenția asupra rolului nostru în pandemie”.

Dar „blândețea și înțelegerea” au limite. Protestul polițiștilor se va manifesta doar în cazul sancțiunilor contravenționale, nu și în cazul faptelor penale. Liderul sindicatului polițiștilor din România a făcut câteva precizări în acest sens.

„Să nu se înţeleagă acum că Poliţia îi lasă pe infractori. Vorbim doar despre sancţiunile contravenţionale, nu despre fapte de natură penală.”

Un polițist a explicat perspectiva oamenilor legii:

„În anul 2017 s-a dat o lege prin care bugetarilor ar fi trebuit să le fie majorate salariile etapizat. Polițiștii au fost atunci amânați, urmând să le fie majorate salariile, conform legii, începând cu anul 2021.(…) La fel am înțeles tăierile de 25% de pe vremea președintelui Băsescu și nici atunci nu am protestat. Am fost apoi revoltat când am văzut că, deși fusesem atât de naiv încât să pricep că nu sunt bani, oamenii politici se lăfăiau și furau ca în codru din banii publici, aproape zilnic vorbindu-se de șpăgi de milioane de euro.

Acum se pare că fac aceeași greșeală. În timp ce spun că e imoral ca cineva să aibă pretenții de ordin financiar, în plină pandemie, angajații din prefecturile din țară iau sporuri de 30% pentru lupta anti-covid. Pe lângă astea, se tot vorbește de bonusuri, prime și sporuri care ar urma să fie primite, culmea, tot de cei care deja beneficiază de salariile majorate, or asta mi se pare de-a dreptul revoltător.”

Se știe că în ultima zi din 2020 polițiștii din Cluj-Napoca și Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare (SNPP) Gherla au protestat în fața prefecturii. Au răsunat vuvuzelele, cu respectarea distanțării fizice, iar oamenii legii au afișat diverse mesaje („Salarizarea unitară, pentru voi e apă chioară!”/ „Nu bine a ieșit vaccinul și v-ați arătat veninul!”), scandând „Mincinoșii!”.