Portugalia a preluat ieri președinția Uniunii Europene pentru următoarele șase luni, iar momentul a fost marcat festiv la Lisabona prin iluminarea clădirilor în culorile drapelului comunitar. Portugalia a preluat președinția europeană de la Germania. Președinția Germaniei a Uniunii Europene s-a desfășurat sub motto-ul: ”Împreună pentru redresarea Europei”, iar motto-ul Portugaliei este:” Timpul de livrare: o recuperare corectă, ecologică și digitală”.

Președinția rotativă este exercitată de un guvern al unui stat membru prin rotație la fiecare șase luni și pentru o mai bună eficiență a acesteia se colaborează în triouri pentru o perioadă de optsprezece luni prin care este stabilită agenda comună și obiectivele pe termen lung. Trio-ul actual este format dintre Germania (iulie 2020-dec. 2020, Portugalia ( 1 ian. 2021 – 30 iunie 2021) și Slovenia ( iulie – dec. 2021).

Prioritățile Portugaliei

Portugalia și-a propus să se concentreze pe cinci mari domenii tematice pe timpul președinției sale: Europa rezilientă, Europa socială, Europa verde, Europa digitală și Europa globală având ca pilon principal preocuparea pentru un răspuns prompt la amenințarea COVID-19. În privința relațiilor externe, parteneriatul transatlantic, relațiile comerciale ale UE cu SUA și menținerea relațiilor comerciale normale cu Regatul Unit se află pe agenda priorităților trio-ului actual. Portugalia va promova modelul social european și va impulsiona agenda socială printr-un summit care va avea loc în luna mai 2021 în orașul Porto.

Logo-ul Portugaliei

Încă din 4 decembrie 2020 Portugalia și-a prezentat prin ministrul său de stat și de externe, Augusto Santos Silva, identitatea vizuală și logo-ul său la președinția Consiliului Uniunii Europene. Logo-ul este inspirat din steagul Uniunii Europene și folosește elemente asociate istoriei și geografiei portugheze, având forma unui soare și a unei cârme care ghidează Uniunea Uuropeană spre un viitor inovativ și sustenabil.

Președinția României la Consiliul UE

România a deținut președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene între 1 ianuarie și 30 iunie 2019, find preluată de la Austria, iar aceasta s-a axat pe coeziune și valori comune, precum și siguranța și consolidarea Europei ca actor global. România a predat, simbolic, președinția Consiliului Uniunii Europene către Finlanda, iar mandatul României s-a desfășurat foarte bine pe partea tehnică, birocratică. Motto-ul Președinției României a fost ”Coeziunea, o valoare comună europeană”.