Dosarul a fost deschis ca urmare a unor date şi informaţii transmise către Serviciul Judeţean Anticorupţie Maramureş de către Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei. Datele erau cu privire la posibila implicare a unui ofiţer de poliţie din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei în comiterea unor infracţiuni de corupţie, precum şi ca urmare a unor investigaţii efectuate de poliţiştii anticorupţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Maramureş.

În dosarau fost consemnate şi înregistrate două denunţuri, formulate de două persoane, împotriva ofiţerului de poliţie, sub aspectul comiterii infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă, acestea fiind înaintate Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj – Biroul Teritorial Baia Mare.

Astfel, în sarcina inculpatului, s-a reţinut că în contextul cercetărilor penale pe care ofiţerul de poliţie le desfăşura într-un dosar penal înregistrat la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus, privind săvârşirea infracţiunii de contrabandă cu ţigări, ofiţerul de poliţie a pretins suma de 800 de euro (o parte din bani pentru sine, iar o altă parte, conform afirmaţiilor ofiţerului de poliţie, pentru achiziţionarea unui ceas pentru procurorul de caz), de la una din persoanele denunţătoare, respectiv de la soţul celeilalte persoane denunţătoare (care avea calitatea de inculpat în dosarul penal), precizează anchetatorii.

Suspiciunea de corupție a fost dovedită

Suma a fost pretinsă în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, şi anume pentru a soluţiona cauza de o manieră favorabilă acestuia, prin efectuarea unor demersuri de schimbare a încadrării juridice într-o infracţiune cu o pedeapsă mai blândă şi pentru restituirea unui autoturism ridicat în cauză de la o rudă a martorului, dar şi pentru a interveni pe lângă procurorul de caz în vederea dispunerii unei soluţii favorabile în cauză.

La data de 3 mai 2019, inculpatul a primit cei 800 de euro pretinşi anterior, moment în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

„La data de 31 martie, Curtea de Apel Cluj a condamnat un inculpat, ofiţer de poliţie de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighet la data săvârşirii faptelor, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă în formă continuată, la pedeapsa de 3 ani şi 8 luni închisoare, cu executare, precum şi interzicerea unor drepturi, pe o perioadă de 3 ani, menţinând celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate. Hotărârea este definitivă”, se arată într-un comunicat al DGA.