La fel cum găsim în fiecare aşezătoare cu rânduială săsească, şi în localitatea Dipșa (Dürrbach, Dipse) din Bistriţa-Năsăud, se află în mijlocul satului o impresionantă şi impunătoare biserică în stil gotic, construită între 1482-1500.
Povestea acesteia este cu adevărat neobişnuită, de unde şi numele prozaic, fiind cunoscută de către localnici ca „Biserica Scroafei”.
Legenda spune că undeva pe la 1275, auzind de un iminent pericol, sătenii din acea zonă şi-au strâns în grabă toate averile şi tot ce deţineau mai de preţ şi şi-au pus bunurile într-o clădire, pe care au îngropat-o ulterior pe câmp. Aceştia s-au împrăştiat din stat, fiecare unde a văzut cu ochii, fugind astfel din calea pericolului şi trăind cu speranţa că la întoarcere îşi vor recupera avutul pus bine la adăpost.
Au uitat unde şi-au ascuns averile
Se pare însă că lipsa acestora din sat s-a întins pe o perioadă îndelungată de timp, motiv pentru care, odată reveniţi, au uitat locul în care şi-au îngropat averile. Cu toate că nu s-au dat bătuţi şi au săpat în neştire tot câmpul, comoara nu a fost de găsit nicăieri, aşa că au început să creadă că aceasta a fost descoperită de cotropitori sau că efectiv a fost înghiţită de pământ. Astfel, sătenii au renunţat şi, forţaţi de împrejurimi şi de nevoie, fiecare şi-a văzut de gospodăria lui, cum a putut, luând totul de la capăt.
O scroafă le-a găsit comoara
Potrivit legendei, după vreo două sute de anii, o scroafă grasă şi făloasă a scrumat hotarul din jurul satului dând în final de clădirea care era plină de galbeni. Văzând acestea, sătenii şi-au amintit legenda strămoşilor, aşa că au considerat găsirea comorii pierdute ca fiind un semn divin.
Însă cum în aceste vremuri oamenii deja aveau case bune iar pericolul trecuse de mult, sătenii se tot întrebau ce anume să facă mai exact cu toţi banii găsiţi. Aflaţi în dilemă, sfatul bătrânilor a decis că cel mai bine banii să fie folosiţi pentru construirea unei biserici. Aşa se face că s-a hotărât ca aceasta să fie ridicată pe locul unde s-au găsit galbenii, iar pe scroafă să o pună pe veci la loc de cinste.
Astăzi, pe faţadă în dreapta sus. norocoasa scroafă îi întâmpină pe toţi credincioşii la intrarea în celebra biserică.