În anul 2018, profesorul doctor Ioan Pop a fost singurul cercetător afiliat la o universitate din România, al cărui nume apărea în prestigioasa listă Highly Cited Researchers, realizată de Clarivate Analytics.

Domeniile în care profesorul activează au legătură cu matematica aplicată: mecanica fluidelor și teoria transferului de căldură cu aplicarea la stratul limită, transferul de căldură în fluide newtoniene și non-newtoniene, magnetohidrodinamică, modelarea detaliată a formațiunilor geotermale sau a poluanților, etc. 

“În ultimii cinci ani m-a interesat foarte mult un subiect mai nou –  cel al nanofluidelor. Am publicat peste 189 de lucrări în reviste ISI din 2010 până în prezent, dar și o carte”, spune profesorul emerit.

“În 2019 am obținut de la Minister un grant care a durat doi ani de zile. Am aplicat din nou, nu știm ce va fi, așteptăm rezultatul. Pentru mine, este un mare avantaj faptul că, până în prezent, Ministerul a plătit în fiecare an lucrările publicate în revistele ISI și de acolo am avut parte de venit de la Ministerul Cercetării sau Ministerul Învățământului”, a mai adăugat profesorul Pop. 

Profesorul a obținut și granturi NATO – în anul 2003, alături de prof. Derek B. Ingham, a obținut un grant în valoare de 50.000 de euro, iar în perioada 2006-2008, împreună cu prof. A. Baytas și prof. Ingham, în valoare de 12.400 euro. 

În ceea ce privește activitatea de colaborare didactică cu profesorii din străinătate, Ioan Pop spune că lucrează și publică în limba engleză. Profesorul este foarte mulțumit de competențele lingvistice dobândite. 

“Rusă am învățat în școală, dar pot citi orice de specialitate în rusă și înțeleg. Știu și ungurește, în Târgu-Mureș erau mulți maghiari, dar eram într-o relație foarte bună cu ei. Făceam pregătire și la matematică, sâmbăta, duminica, jucam și sporturi împreună. Franceză nu știu. În liceu am făcut puțină franceză, nu mult, iar engleză deloc. 

În cadrul colaborărilor, vorbesc doar în engleză. Am învățat-o după facultate. La Universitate se țineau tot felul de cursuri de la filologie pentru limba engleză. Universitatea era foarte organizată, se făcea treaba bună. Seara făceam câte o oră de engleză cu un profesor de la filologie. Am citit apoi reviste și am început colaborările cu străinii și așa am învățat limba. Eu sunt chiar mulțumit de nivelul la care o știu”, a mărturisit profesorul Ioan Pop reporterului. 

Activitate bogată de cercetare ştiinţifică în matematică

Profesorul emerit Ioan Pop a obținut de-a lungul timpului nenumărate diplome și premii, dintre care amintim: Premiu pentru Cercetare (1968, Ministerul Român al Educației), Diploma Gheorghe Lazăr (1983, Academia Română), Premiul Opera Omnia (2002, Ministerul Român al Educației), Diploma Emerald Literati Network, pe care a obținut-o de nouă ori, pentru diverse lucrări redactate și documentate (2004, 2009-2012, 2016, 2017), Distinguished Reviewer of Zentralblatt MATH (2014),  Award for Excellence in Global Contribution – Scopus Awards (2017), Highly Cited Researcher (2020). 

 

Bursier Humboldt în Germania, în anii ’70

Profesorul emerit Ioan Pop a fost și bursier Humboldt, în Germania. Bursa Humboldt avea o valoare uriașă în anii 1970, de 3.000 de mărci. 

“Bursa Humboldt era acordată, de obicei, la mai mulți polonezi din țările socialiste. Am reușit totuși să o obțin și dacă nu mă înșel, am fost singurul care am primit-o de patru ori. Când am mers în Germania, am stat câte un an în patru orașe: prima dată la Hanovra, apoi m-am mutat la Freiburg, apoi la München și ultima dată într-un oraș aproape de granița cu Polonia. Am avut noroc că am întâlnit profesori mari acolo alături și am profesat și învățat alături de ei”, a relatat Ioan Pop. 

Modelele pedagogice ale profesorului Ioan Pop

Dintre cadrele didactice care l-au inspirat pe profesorul emerit Ioan Pop, acesta amintește nume ale profesorilor clujeni: “La Cluj am avut profesori mari, mult mai buni decât la București. Cei din București, în general, intrau în politică. Erau și ambasadori, aveau diverse funcții. Printre cei care m-au inspirat pot spune că se numără: profesorul Călugăreanu (are și un băiat tot la noi, la Matematică, dar acum e pensionat), Deve Ionescu, profesorul Marian (era de la Fizică) – aceștia toți au studiat în străinătate. 

Școala de matematică și fizică clujeană a fost foarte bună. Câțiva dintre profesori au avut norocul de a termina la Paris, după care s-au dus la Iași. Acolo erau mulți evrei și au învățat de la evrei. Și eu am întâlnit pe la conferințe evrei. Un cuplu pe care îl țin minte este Lebedeu- erau soț și soție, amândoi evrei, extraordinar de buni. 

Am avut dascăli deosebit de competenți. Astăzi e o altă generație, diferită. Lucrurile s-au schimbat foarte mult… Nu mai sunt așa ca înainte.”

Formula “științifică” a durabilității în dragostea pentru matematică

Profesorul Ioan Pop este cunoscut pentru pasiunea și entuziasmul pentru predarea matematicii, aspirație pe care a însămânțat-o și printre studenții săi. La rădăcina tuturor acestor lucruri se află munca, dezvăluie profesorul doctor. 

“Sunt pasionat de matematică. De-a lungul timpului nu am avut niciodată momente de furie în ceea ce privește matematica. Norocul meu e că sunt foarte calm. Pot să vorbesc despre relația mea cu matematica exact ca despre o poveste de dragoste. 

Nu am respins-o niciodată. Nu mi-am dorit vreodată să fac altceva, cu toate că probabil ar fi fost bine să mai schimb lucrurile. (Reporter: Ce v-ați fi dorit să schimbați?) Dacă intram și eu în politică sau business, poate era altfel, dar nu regret nimic. 

Matematica dezvoltă capacitatea de gândire foarte mult, dar și logica, rațiunea. Sunt discipline la matematică – e păcat că zic – care nu folosesc la nimic, dar sunt importante pentru că dezvoltă gândirea și judecata – teoria funcțiilor, de exemplu, și altele mai complicate.

La matematică trebuie multă muncă. Trebuie încontinuu să exersezi, ceea ce astăzi nu se mai prea face. Nici la universitate. La seminarii se rezolvau probleme. Eu când am fost student și după aceea, la discipline ce țin de matematică rezolvam probleme. Unele teoretice, cum era la mine Mecanica Fluidelor. Astăzi este teorie peste tot. Nu se mai rezolvă probleme. La matematică trebuie tot timpul să exersezi.

Am întâlnit odată un profesor chinez și l-am întrebat cum să procedez să mă mențin în formă. Mi-a spus – În fiecare zi, măcar o oră, trebuie să lucrezi la matematică, fără să te gândești la alte lucruri

(Reporter: Cum vi se pare matematica din România față de ceea ce se predă în străinătate?)  Sunt lucruri mai bune la noi decât în afară. La noi se predă mai serios totuși. Matematica din Anglia, de exemplu, e foarte slabă și, în general, în străinătate, e mai ușoară matematica. În Malaysia se învață enorm de mult, dar nu sunt în stare să aplice deloc. La noi se învață, numai că majoritatea studenților care chiar învață o fac ca să poată pleca din țară ulterior. 

(Reporter: Cum s-a născut dragostea dvs pentru studenți?) Păi în general am avut studenți buni, care s-au comportat frumos fiindcă și eu m-am comportat frumos cu ei. Le-am predat bine și nu le-am cerut la examene tot felul de amănunte. Am văzut că știu, că înțeleg – imediat îți dai seama dacă studentul înțelege sau nu – și le-am pus note relativ bune.

Profesorul meu de matematică, Brătianu, era formidabil de exigent. Nu mi-a plăcut, deci am învățat de la el că nu e foarte bine să fii exigent. Mai ales cu fetele, vai, cât de exigent era! Avea un defect la mână, se zice că era mai răutăcios, dar nu era în fond. La suflet era un om bun, doar avea o pasiune pentru a pica studenții. Aveam o colegă care avea bursă de merit și i-a dat la examen 6 și a pierdut bursa. Nu mi-a plăcut, dar preda extraordinar de bine și corect. Studenții nu s-au prea plâns de el, decât de faptul că era exigent. 

Planuri de viitor. “Noi suntem făcuți pentru muncă”

Profesorul emerit Ioan Pop urmează să publice, în colaborare cu alte cadre didactice atât din România, cât și din străinătate, o nouă lucrare pe tema Matematicii aplicate.

“În curând, în trei, patru luni, o să apară o carte despre Matematica aplicată scrisă în colaborare cu profesorul din Anglia cu care țin legătura, cu o fată din Malaysia și alții. În România puțină lume mai publică cărți. E foarte multă muncă. În general, lumea tinde spre cărți din străinătate, e adevărat. Au valoare mai mare fiindcă sunt edituri foarte mari, care au câștigat încrederea clienților. În rest, vreau să pot munci. Am un prieten la Chimie, Costel Sîrbu, el are o vorbă – Domnule profesor, noi suntem făcuți pentru muncă. Mi-a plăcut, îmi place și va fi păcat să nu pot lucra mai departe. 

(Reporter: Câte cărți ai scris până în prezent?) Până acum am scris aproximativ 11 cărți. 

(Reporter: Vă considerați un om împlinit?) Da. Sunt un om fericit, sunt mulțumit de mine și mulțumit că pot lucra. Chiar dacă am o operație pe cord (din anul 2017) și 3 bypass-uri, mi-am revenit bine. Nu aș schimba nimic din ce s-a întâmplat. Tot pe drumul meu m-aș duce. 

(Reporter: Care este sfatul dvs pentru împlinirea potențialului în viață?) Ar trebui să muncim tot timpul, dar vorbim de o muncă în folosul comunității. De exemplu, eu sunt citat și mulți observă că lucrez și mă atrag și pe mine ca să-i ajut”, a declarat profesorul emerit Ioan Pop.