Este și cazul unor tineri din România, județul Caraș- Severin. Au predat politicienilor o lecție de responsabilitate, de patriotism local.

Salvarea Băilor Herculane a început pe Facebook

Greu de crezut că una dintre cele mai cunoscute stațiuni din Europa ar putea fi salvată cu un simplu amplu pe Facebook.

Ei au reușit! Este evorba despre câțiva studenți  la Arhitectură, web designeri și programatori IT .

Au strâns suma de 75 000 de euro. Au dat startul baza unui proiect de revitalizare a orașului, a centrului balnear. L-au realizat cum s-au priceput mai bine, de la schițe, până la stângerea de fonduri.

În prim plan se află clădirea Băilor Neptun, aflată în paragină la acest moment. În perioada comunismului, era unul dintre principalele puncte de atracție turistică din Europa.

Studenții au realizat, însă, că nu pot rămâne dezamăgiți. S-au unit și au format Asociația Locus.

Au fotografiat, au făcut schițe tehnice, au postat pe rețelele de socializare, iar jurnaliștii de la BBC le-au relatat povestea.

Pentru a salva clădirea balneară-emblemă, au nevoie de 12 milioane de euro.

Tinerii au început și o campanie de strângere de fonduri în acest sens. Pentru ei, cea mai bună metodă de comunicare este rețeaua de socializare Facebook.

Povestea tinerilor care vor să salveze Băile Herculane

Povestesc stupefiați de ce au văzut la clădirea balneară. Practic, o bijuterie arhtecturală, plină de încărcătură istorică, zace în mormane de moloz.

În demersul lor, li s-au alăturat oameni simpli, companii private. Niciun politician, povesteste una dintre inițiatoarele proiectului de salvare a clădirii istorice.

Se dorește intervenția rapidă pentru salvarea Baia Neptun, corpul din clădire este cea mai degradată.

Birocrația blochează reabilitarea clădirilor

La acest moment, clădirea Baia Neptun este în grija Primăriei Caraș- Severin și, evident, statul nu are atâția bani pentru lucrări de rebilitare.

Jumătate din terenul Băilor Herculane este, însă, în propietatea unor nume cunoscute la un moment dat anchetate de DIICOT, Alexandru Gavrilescu și Valeriu Verbitschi.

Procesele în care este implicată clădirea nu permite investitiții majore.

Până la lămurirea juridică dintre schimbul de clădire, privat-stat, investitorii nu pot face mare lucru.

Tinerii au prezentat doar planul lor și au inițiat campania de strângere de fonduri.

Cei care sunt interesați de afaceri imobiliare, vânează terenul, însă, izvoarele sufuroase nu îi lasă să acționeze. Acestea îi dau titulatura de monument istoric.

Singurul lucru pe care autoritățile îl pot face este să grăbească procedura de intrare a clădirii în patrimoniul UNESCO.