Ministerul Mediului a anunțat sâmbătă seara că în perioada 6-9 februarie o masă de aer încărcată cu praf din Sahara avansează spre sudul, centrul și sud-estul Europei, inclusiv deasupra României.

Nisipul roşiatic din Sahara a fost ridicat în atmosferă de furtunile din deşert. În acest fel, s-au format nori de praf saharian care sunt purtaţi de masele de aer

Pe pagina de Facebook, Ministerul Mediului a informat că masa de aer cald încărcată cu particule de praf de origina sahariană va ajunge și deasupra României.

„Administratia Nationala de Meteorologie RA informează că, în perioada 6 – 9 februarie, circulația aerului, preponderent din sector sudic, favorizează avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către sudul, centrul și sud-estul Europei, inclusiv deasupra României”, se arată în postarea Ministerului Mediului.

În ce zone se va depune praful saharian

În țara noastră, depunerile de praf vor putea fi observate, cel mai probabil în noaptea de duminică spre luni în regiunile vestice, la munte și nord-vestice. De asemenea, praful saharian va putea fi observat de luni, 8 februarie în restul țării. Depunerile de praf în România vor putea fi observate în intervalele cu ploaie.

Conform sciencerecorder.com, în fiecare an, peste 27,7 milioane de tone de praf din Sahara sunt transportate peste Oceanul Atlantic și se așează în jungla amazoniană în fiecare an.

De asemenea, Phys.org menționează că anual 22.000 de tone de fosfor fac anual acestă călătorie. Această cantitate de fosfor reprezintă numai 0,08% din cele 27.700.000 de tone de praf saharian.

Meteorologii spun că praful saharian nu este un fenoment periculos. Totodată, ei recomandă celor cu probleme respiratorii să fie atenți. Doctorii vin cu câteva recomandări privind zilele în care praful saharian se află deasupra țării noastre. Copiii și persoanele cu probleme respiratorii  să încerce să evite să iasă de afară din casă și să poarte mască chirugicală.