Bihor. Prefectul Dumitru Țiplea a fost surprins miercuri, 18 mai, cu funicularul de la Tinca, îmbrăcat elegant, cu cămașă albă și pantaloni de costum deasupra apelor învolburate.

Prefectul a devenit ținta ironiilor după ce, pe Facebook, a apărut o filmare cu el îmbrăcat de nuntă, într-un funicular. Țiplea a declarat că s-a prezentat în zonele grav afectate de inundații pentru a evalua pagubele produse.

Bihor sub ape, prefect cu ,,chef de inundații”

Prefectul nu a participat la măsurarea cotelor, ținuta fiind nepotrivită pentru un astfel de lucru. După analizarea nivelului apelor cu un angajat de la ABA Crișuri, ce învârtea manivela pentru înaintarea funicularului, prefectul de Bihor a precizat că debitul Crișului Negru a ajuns la cote extreme.

„Azi, împreună cu ABA şi ISU, am făcut inspecţia întregului bazin afectat. Acel dispozitiv este un funicular care se foloseşte de ABA Crişuri pentru măsurătorile zilnice ale cotelor râurilor.

Cote istorice înregistrate pe Crișul Negru

Debitul Crişului Negru, care în mod normal are 70 m/secundă, miercuri a crescut la 361 m/s. „Mult mai mult faţă de normal. E depăşit nivelul istoric din anul 2000 cu 60 cm”, a spus prefectul, informează evz.ro.

De asemenea, Țiplea a mai precizat că dacă ploile nu se vor opri există riscul unor inundații în zona Tinca, punând astfel viața oamenilor în pericol.

Reacțiile internauților nu a întârziat să apară. ,,Eu credeam că se plimbă cu telegondola” și ,,Cât de penibil poți să fii să măsori debitul apei în cămașă apretată?” sunt doar câteva dintre ,,mesajele” dedicate prefectului.

Prezența elegantă a unui politician în timp ce țara se scufundă sub ape nu este nouă. În 2014, când au fost inundații în Teleorman, prim-ministrul din acea vreme, Victor Ponta și Liviu Dragnea au făcut o vizită într-o barcă pneumatică, deși apa nu trecea de genunchi. Atunci Ponta a spus replica ce a rămas în istoria politicii românești: ,, Ce faci, fă, Doina. Aveai chef de nişte inundaţii?”

Vremea se menține rece pentru această perioadă a lunii mai

Reamintim că până vineri dimineață, 21 mai, vremea se va menține rece în Transilvania, Maramureș, Oltenia, Muntenia și Moldova.

De asemenea, se vor înregistra precipitații considerabile în zonele menționate. Pe alocuri se pot semnala și descărcări electrice și intensificări ale vântului, grindină, spun meteorologii.

De asemenea, până sâmbătă, 22 mai, la ora 24.00, există pericol de inundații în următoarele bazine hidrografice:

  • Vişeu, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Rm. Sărat, Putna şi Trotuş.