În opinia prefectului județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, turismul ecumenic ar putea genera mai multe avantaje Bistriței. Recent, acesta a aflat faptul că Mitropolia Clujului intenționează să includă un număr cât mai mare de mănăstiri, înclusiv din Bistrița, într-un circuit regional.
Consolidarea turismul ecumenic prin servicii de cazare pentru turiști
Prefectul a declarat că a avut o discuție cu cel care i-a vorbit despre proiectul de față, respectiv cu bistrițeanul PS Benedict. Conform spuselor lui Stelian Dolha, în afara mănăstirilor și a bisricilor, ar fi necesară și oferirea serviciilor de cazare, iar în acest sens, s-ar putea utiliza clădirea mănăstirii Parava, care este cotată în momentul de față cu două stele.
”Pe lângă biserici și mănăstiri ar trebui să mai facem ceva: să oferim cazare. Mănăstirea Parva are o clădire de două stele în care pot fi cazați turiști, am putea să le oferim o masă. Ca să-i putem ține mai mult turiștii în județ, pe lângă varianta în care vin, participă la o slujbă și pleacă, ar trebui să le oferim și cazare că tot vin acum și caută liniște. Vor să se relaxeze măcar două zile.
La Parva de exemplu, s-ar putea combina turismul cu participarea la slujbă. În județ, am putea face asta fiindcă avem mănăstiri impunătoare și va trebui să forțăm puțin chiar construcțiile respective dacă proiectul Mitropoliei prinde contur și are și finanțare. Mi-a plăcut ideea”, a spus Stelian Dolha.
Acesta cănsideră faptul că implicarea Instituției Prefectului poate fi realizată inclusiv în acest gen de proiecte fiind ”catalizatorul lucrurilor”.
”Sunt energii în județ. Acesta este rolul prefectului și al subprefecților să adune energii”
În Bistrița, în momentul actual există următoarele mănăstiri și schituri ortodoxe:
- Mănăstirea Cormaia
- Mănăstirea Dobric
- Mănăstirea Ilva Mare
- Mănăstirea Nușeni
- Mănăstirea Rebra-Parva
- Mănăstirea Piatră Fântânele
- Mănăstirea Salva
- Mănăstirea Sfânta Treime din Bichigiu
- Mănăstirea Strâmba
- Schitul Boscatu Telcișor