Conform acesteia, intervenția s-a realizat în cadrul Compartimentului de Oftalmologie și a vizat capsulotomia cu laser pe un pacient bolnav de cataractă secundară.

”În cursul zilei de luni, 14 decembrie, am realizat o nouă premieră în cadrul Compartimentului Oftalmologie. Este vorba despre o intervenție de capsulotomie laser cu ajutorul laserului YAG la un pacient cu cataractă secundară. Această afecțiune este o pacifiere a capsulei posterioare cristaliniene care apare la aproximativ 30% dintre pacienții operați de cataractă, într-un interval de timp cuprins între câteva luni de la realizarea intervenției și până la câțiva ani.

Afecțiunea se manifestă prin scăderea treptată și nedureroasă a acuității vizuale și pacientul vede iar cețos, asemănător cu felul în care vedea când a avut cataracta”, a declarat dr. Veronica Făt, medic-șef al Compartimentului Oftalmologie al Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.

Potrivit medicului, marele avantaj al intervenției de față constă în timpul redus de tratament respectiv, mai puțin de 60 de secunde. De asemenea, recuperarea este instantanee, nedureroasă iar riscurile la care pacientul este supus, comparativ cu intervenția clasică, sunt cu mult diminuate.

„Avantajul acestui tip de intervenție cu laser versus intervenția clasică constă în faptul că acțiunea în sine durează mai puțin de un minut și este nedureroasă, cu recuperarea imediată a acuității vizuale. Mai mult, prin intervenția laser riscurile sunt mult reduse față de intervenția clasică pe glob deschis.

Un alt mare avantaj este acela că, după intervenția laser, cataracta nu mai recidivează, spre deosebire de varianta clasică care, așa cum am meționat, are ca risc reaparația cataractei secundare”, a mai adăugat doctorul unității.

Medicii din cadrul spitalului au ținut să amintească faptul că unitatea medicală dispune de aparatură pentru orice tip de intervenție medicală și încurajează pacienții să apeleze la serviciile spitalului, încă de la primele indicații de boală.

”Suntem aici pentru toți cei care au nevoie de servicii medicale. Încurajez pacienții să apeleze cu încredere la noi, să se programeze în ambulatorul de specialitate și, unde este cazul, să vină pentru intervențiile chirurgicale, pentru că o boală tratată în faza incipientă este mult mai ușor de gestionat decât atunci când situația se agravează.

Cazăm doar câte un pacient într-un salon, spațiile sunt mereu dezinfectate, iar siguranța și satisfacția bolnavului sunt prioritățile noastre. Doar apelând la noi vă puteți convinge”, a subliniat dr. Veronica Făt.