Oradea. Timp de o lună, orădenii vor avea posibilitatea să se plimbe pe străzi cu primul autobuz electric produs în România.

Autobuzul e-UpCity va ieși zilele acestea pe străzile din municipiu, iar prototipul a fost gândit să poată fi produs în opt variante.

Mircea Cirț, fondatorul ATP Group, a declarat că în urmă cu 10 ani a primit susținerea totală a fostului primar, Ilie Bolojan. Motiv pentru care a decis ca Oradea să fie orașul unde se va testa primul autobuz electric produs la noi în țară.

„Este o mare bucurie pentru mine să testăm acest produs la Oradea, nu în Cluj, Timişoara sau altundeva. (…)Pentru noi nu era uşor de crezut că lucrurile pot să meargă și normal. Au trecut 10 ani, am rămas cu relaţiile formate în acest oraş şi am văzut cum se dezvoltă”, a declarat fondatorul ATP Group, Mircea Cirţ, relatează Bihoreanul.ro.

Oradea. Primul autobuz electric românesc va intra în probă pentru 30 de zile

De asemenea, Mircea Cirț a precizat că autobuzul are zero emisii și o autonomie suficientă pentru a fi folosit o zi întreagă. Autobuzul are o autonomie de 360 km, iar capacitatea poate urca de la 83 de locuri la 95 de locuri.

Primarul Oradiei, Florin Birta, a susținut că autobuzul produs de ATP Group va fi încredințat OTL-ului pentru a testa caracteristicile tehnice și a afla costurile de operare a acestuia.

„Avem nevoie de know-how pentru a şti ce să alegem în viitor în ceea ce priveşte transportul electric, fără emisii, adică un transport verde. Este cert că în următoarea perioadă de finanţare europeană singurele autobuze care vor mai fi finanţate vor fi cele hibrid sau cele electrice.

Avem ocazia să ne punem la curent cu cele mai noi tehnologii, pentru a învăţa ce înseamnă un astfel de autobuz şi a-l şti folosi, pentru a putea lua decizia cea mai bună”, a declarat Birta, relatează sursa citată.

Investiții de peste 20 de milioane de euro

Conform liderului ATP Group, prototipul autobuzului e-UpCity a fost obținut după o investiție de 25 de milioane de euro și patru ani de muncă. Autobuzul are WIFI gratuit și este dotat cu prize USB, iar bateriile sale pot fi încărcate într-un interval de trei-cinci ore.

ATP Group are o vechime de peste 25 de ani în domeniul auto, iar acum se pregătește să intre pe piața autovehiculelor destinate transportului public.