Premierul Florin Cîțu a declarat că statul român trebuie să aducă în fața justiției personajele Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Florin Cîțu a spus că justiția este încă datoare românilor în ceea ce privește sufletele pierdute în confruntările din 13-15 iunie din 1990.

„Au trecut 31 de ani de la una dintre cele mai negre perioade ale istoriei noastre postdecembriste, când cercuri ale puterii de atunci au învrăjbit români contra români. Acţiunile de reprimare a manifestaţiei-maraton din Piaţa Universităţii şi mineriada din 13-15 iunie 1990 au demonstrat cât de grave pot fi consecinţele diversiunilor şi manipulărilor: oameni ucişi, răniţi şi democraţia pusă în pericol.

Sunt lucruri care rămân în memoria colectivă, răni încă deschise atât timp cât nu ştim adevărul şi vinovaţii. Justiţia este încă datoare românilor în această privinţă”, a precizat Cîţu, duminică, în mesajul transmis cu ocazia comemorării Mineriadei din 13-15 iunie 1990, relatează Agerpres.

Florin Cîțu: Românii merită să li se facă dreptate în Justiție

În ciuda faptului că există păreri împărțite, șeful Executivului a îndemnat la înțelegere și înțelepciune.

„Nu trebuie să ne fie teamă de adevăr şi să avem înţelepciunea de a cultiva dialogul şi de a nu ne lăsa pradă încercărilor unora de a ne dezbina. Vedem cum pandemia ne-a pus pe toţi de aceeaşi parte a baricadei şi doar prin eforturile noastre comune începem să revenim la normalitate.

Chiar dacă avem opinii diferite, trebuie să ne urmăm drumul comun, construit pe democraţie, coeziune socială şi relansare economică post-pandemie”, a adăugat Florin Cîţu.

Astăzi, 13 iunie, se împlinesc 31 de ani de la evenimentele din 1990, când minerii s-au năpustit asupra civililor care protestau în Piața Universității. Chiar după aproape trei decenii, nu există un bilanț al victimelor și niciun vinovat care să răspunde pentru atrocitățile produse în acea perioadă.

Mineriada din 13-15 iunie 1990 a fost precedată de aproape două luni de proteste neîntrerupte împotriva regimului Ion Iliescu, care preluase conducerea după căderea lui Nicolae Ceaușescu.

 

Forțele de oridine au încercat să golească piața, dar fără succes. Numărul celor care protestau a ajuns în câteva zile la zeci de mii.