„Pregătim bugetul pentru 2021. Toate priorităţile din programul de guvernare vor avea finanţare. În acelaşi timp, apare o modificare importantă. Companiile de stat cu pierderi primesc resurse de la buget doar în baza unui plan de restructurare/reformă. Vă spun clar tuturor. Fiecare proces de restructurare pe care îl voi dispune o să fie monitorizat şi judecat în Guvern”, a scris Cîţu, pe Facebook.

El a adăugat că va cere miniştrilor să prezinte trimestrial stadiul de implementare a acestor programe de restructurare/reformă.

„Planul de restructurare/reformă pentru companiile de stat cu pierderi reprezintă unul din indicatorii folosiţi de mine la evaluarea miniştrilor”, a transmis premierul.

„Firmele ar putea să îşi revină mai rapid decât gospodăriile”

Pe de altă parte, un sondaj publicat de Banca Centrală Europeană (BCE) arată că companiile din zona euro se aşteaptă să iasă din pandemie mai eficiente, graţie unei utilizări sporite a tehnologiilor digitale şi a muncii la distanţă. Pandemia de COVID-19 a provocat cea mai gravă criză economică din ultimele decenii însă, pe termen lung, este posibil să existe şi o veste bună pentru firme deoarece le forţează să îşi modernizeze afacerile şi să se adapteze la mediu.

Rezultatele sondajului BCE, derulat în rândul a 72 de companii din sectorul industriei şi serviciilor, arată că firmele ar putea să îşi revină mai rapid decât gospodăriile de pe urma impactului pandemiei. Companiile din zona euro estimează că adaptarea în regim accelerat a tehnologiilor digitale şi a unor proceduri mai bune le va creşte productivitatea. În schimb, 55% dintre firme se aşteaptă să aibă mai puţini angajaţi pe termen lung.

Rezultatele sugerează că „firmele au învăţat cum să menţină productivitatea, în pofida restricţiilor cu privire la mâna de lucru, impuse pentru păstrarea distanţei sociale”, sugerează cercetătorii BCE, Eduardo Maqui şi Richard Morris, citat de Reuters.

Chiar dacă aproape 30% din respondenţi au identificat cererea redusă pentru produsele şi serviciile lor drept una din principalele consecinţe pe termen lung ale pandemiei, peste trei sferturi se aşteaptă ca afacerile lor să fie mai eficiente şi mai reziliente după pandemie.