Înainte de intrarea în carantină a municipiului, primarul Timișoarei și prefectul Timișului declarau că au cerut suplimentarea dozelor de vaccin. În acest fel vroiau să accelereze imunizarea populației.

Florin Cîțu a criticat atitudinea liderilor locali, care s-au contrazis în ultimele zile pe tema carantinei.

    „M-am uitat pe platformă, erau aproape 20.000 locuri libere în Timișoara pentru vaccinare, deci nu se justifică cererea pentru vaccinuri în plus. Ar trebui folosite cele care sunt acolo. Și nu-mi explic cum sunt în această situație, să ai 20.000 locuri libere și totuși să ajungi fi în carantină. Ori comunicarea nu este foarte bună, ceva se întâmplă și cred că și primarul Timișoarei, și președintele CJ ar trebui să comunice mai mult și să explice românilor că sunt vaccinuri în Timișoara și să se vaccineze. Din păcate, s-a ajuns aici pentru că n-au fost respectate regulile.”, a constatat premierul.

Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș,  a găsit vinovatul pentru toate relele și acesta este primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

    „Cum a fost luată decizia? E adevărat că a fost o recomandare INSP de carantinare a Timișoarei, dar doar la nivel local poate fi declanșată măsura. Cei de la centru nu pot impune punerea în carantină fără hotărârea CJSU, de aceea m-am bătut în forul decizional să nu se impună măsura extremă și nu eram într-o situație limită. Eu consider că nu s-a făcut o analiză temeinică pe specific pe local, care să țină cont de impactul economic, social și educațional. Toată decizia s-a luat ținând cont de factorul medical exclusiv, care este esențial, însă eu cred că avem experiența de un an al pandemiei pentru a ne rafina și să nu apelăm la cel mai dur medicament pentru a rezolva problema.”

Alin Nica acuză primarul că nu a împiedicat intrarea în carantină a Timișoarei

Președintele Consiliului Județean Timiș spune că decizia măsurii carantinării a stat în mâinile autorităților locale. Acestaîl acuză pe primarul Timișoarei că nu a reunit nici măcar o dată Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU).. În plus, spune că a ținut oameni în stradă, la coadă la ghișee, fapt ce a dus la de infectări.

„Primarul a avut cadrul și instrumentele și nu a făcut nimic să reducă asta. A făcut și secret focarul de la biroul de Urbanism (anunțat în 24 februarie de primar – n.r.) , nu testează angajații, nu are proceduri interne și a expus populația la infectare: coada de la plata impozitelor, coada de la ghișeele STPT, coada de la autorizații de mărțișoare, la o rată de infectare de peste 5 la mie. Digitalizarea este inexistentă, nu s-a făcut nimic să se evite aceste cozi. Nu există în primărie un sistem prin care să se asigure continuitatea activității de urbanism, care practic este blocat de îmbolnăvirile angajaților. Sunt zeci de dosare de urbanism cu termene depășite și oamenii nu au putut veni să-și rezolve documentațile pentru construcții pentru că nu sunt circuite”, spune președintele CJ Timiș.

Rata de infectare nu se calculează bine

Alin Nica a mai precizat că rata în Timișoara se calculează după populația de la recensământul de acum zece ani. Conform președintelui CJ Timiș, în prezent ar fi cu 100.000 mai mulți locuitori. Mai mult decât atât, aleșii din teritoriu nu au avut un plan pentru carantină, iar localitatea Giroc nu ar fi îndeplinit punctajul pentru care să fie aprobată măsura de carantină. Și totuși, se află în carantină.

Șeful CJ Timiș a declarat că „va fi un actor activ la punerea la umăr la gestionarea măsurii de carantină”. Alin Nica a descoperit… America și vine cu patru soluții concrete pentru „măsura formală a carantinei”. Acestea sunt: „regim de telemuncă, pentru că majoritatea infectărilor au loc la serviciu”, lansarea etapei III de vaccinare, filtre în comune pentru informarea populației și soluții pentru economia locală. Toate măsurile sunt cele care au fost aplicate deja pentru localitățile carantinate.

Au fost multe neînțelegeri în Timiș, unele fapte sau declarații nu au fost înțelese corect. Constantă și clară rămâne doar lupta dintre PNL și USR-PLUS, chiar dacă duce la sincope în funcționarea sistemului.