Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus” este o organizație neguvernamentală dedicată protecţiei păsărilor şi a naturii

 

Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus” este o organizație neguvernamentală dedicată protecţiei păsărilor şi a naturii. Ea activează în domeniul conservării, educației, cercetării şi consultanței cu scopul de a schimba România într-un loc mai bun pentru păsări, natură şi oameni. Asociația a premiat recent elevii și profesorii lor din Bihor care au participat, pe echipe, la cel mai provocator concurs despre misterioasa dropie de câmpie din zona transfrontalieră Salonta-Békés și valorile naturale care o înconjoară.

Concurs ”Natură fără frontiere”

La termenul limită din 15 noiembrie 2019 s-au înscris în Concursul „Natură fără frontiere” 552 de copii din Bihor. Adică 184 de echipe aflate sub îndrumarea a 65 de învățători și profesori. Asociația „Grupul Milvus”, amfitrioana competiției, a avut aplicanți din mai multe localități bihorene: Salonta, Oradea, Livada de Bihor, Cefa și Sântandrei. Concursul, desfășurat pe durata întregului an, s-a adresat în special elevilor care trăiesc în zone ce fac parte din arii protejate „Natura 2000” sau din vecinătatea acestora. Scopul acestei inedite competiții-maraton a fost acela de a-i familiariza pe copii cu valorile naturale locale și de a le insufla importanța prețuirii și protejării lor, relatează cotidianul local Crișana .

Proiectul „Conservarea, protejarea și promovarea valorilor naturale din zona transfrontalieră Salonta – Békéscsaba” reprezintă temelia acestui concurs școlar

 

Proiectul „Conservarea, protejarea și promovarea valorilor naturale din zona transfrontalieră Salonta – Békéscsaba” reprezintă temelia acestui concurs școlar și are ca scop creșterea stării de conservare a patrimoniului natural local și promovarea valorilor naturale într-un mod integrat. Cooperarea dintre municipalitățile Salonta (România), respectiv Békés (Ungaria) și organizațiile neguvernamentale „Milvus Transilvania Vest” (România) și Körösök Völgye Natúrpark (Ungaria) reprezintă motorul acestui  proiect trasfrontalier ale cărui principale activități vizează conservarea naturii, turismul, educația și conștientizarea tinerei generații.

Marea finală

Marea finală a acestei competiții a reunit 125 de elevi bihoreni, care s-au implicat trup și suflet într-o competiție educativă inedită. Ei au descoperit misterele supraviețuirii dropiei de câmpie în habitatul naturii înconjurătoare. Concursul „Natură fără frontiere” s-a adresat elevilor din clasele primare și gimnaziale din județul Bihor, mai precizează sursa citată.

Organizatorii s-au adaptat restricțiilor impuse de pandemia declanșată de virusul SARS-CoV-2 (Covid-19) și au extins termenele limită ale etapelor competiționale. Grupați în echipe formate din câte trei elevi, aceștia au avut ocazia să-și dezvolte gândirea logică, imaginația, creativitatea, spiritul de echipă, au rezolvat exerciții practice, au scris compuneri.

Clasament final publicat pe dropia.eu

Clasamentului final publicat pe pagina dropia.eu se prezintă astfel: Locul I (Premiul I) la secțiunea română, clasele V-VIII a fost ocupat de Echipa „Țipar” a Colegiului Național „Teodor Neș” din Salonta, antrenată de profesoara de biologie Monica Zaha și formată din elevii Petrache Andrei Ovidiu (lider), Lațco Andrei și Țifra Luca. De remarcat este faptul că în etapa finală a concurat și a câștigat Premiul I doar elevul Petrache Andrei Ovidiu (86,86 puncte totale), susținut de prof. Monica Zaha. Tot la secțiunea română, clasele V-VIII, printre finaliști s-a numărat și Echipa „Iris” (59,52 puncte) a Colegiului Național „Teodor Neș” din Salonta, antrenată de profesoara de biologie Monica Zaha.

La „Secțiunea maghiară clasele III-IV”, Locul II și Premiul II au fost adjudecate de Liceul „Arany János” din Salonta prin echipa „Tudásszakértők” (cu 84,23 puncte), iar Locul IV a fost adjudecat de echipa „Fürge ürgék” a Liceului „Arany Janos” din salonta (cu un total de 78,39 puncte).