Fost preot la Biserica cu Lună condamnat pentru evaziune fiscală

 

După 6 ani de dezbateri, Curtea de Apel Oradea a pus capăt procesului declanşat în cazul fostului preot ortodox al Bisericii cu Lună, Ovidiu Pop, acuzat că a creat un circuit evazionist care a păgubit bugetul statului cu peste 1,8 milioane euro prin tranzacţii ilicite cu produse din carne.

Fostul preot a fost condamnat definitiv la o pedeapsă ca pentru o crimă – 9 ani de detenţie – însă nu e clar când va fi încarcerat pentru că, între timp, s-a făcut nevăzut, relatează Bihoreanul .

Ovidiu Pop a fost trimis în judecată în iulie 2014, alături de asociatul său la firma Varadia Bussines, Kallos Lorand. Cei doi au fost acuzaţi că ar fi pus pe picioare o reţea evazionistă: achiziţionau carne de la măcelării din Ungaria în numele unor firme fantomă. Apoi le revindeau către firma proprie, scăpând astfel de plata TVA aferentă tranzacţiilor intracomunitare.

În dosar au mai fost trimise în fața instanței 5 persoane

 

Alături de cei doi, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au trimis în faţa instanţei şi alte cinci persoane: Urs Bela, Naghi Adrian, Balog Timea, Şuteu Ioan şi Tonţ Florin.

Aceştia din urmă sunt administratori ai unor firme fantomă – Parbor SRL, Faraon SRL, Jahim SRL, Petymar Trade SRL, Plant Agro SRL şi Frigo Meat SRL – în numele cărora preotul şi asociatul său erau acuzaţi că achiziţionau carne de la măcelării din Ungaria.

Reprezentanţii firmelor fantomă preluau scriptic marfa intrată în ţară, iar apoi o facturau către Varadia Bussines, care le vira în cont contravaloarea produselor. Banii erau ridicaţi apoi de reprezentanţii societăţilor şi returnaţi către Pop şi Kallos, mai puţin un „comision” de 1-3% pentru serviciul lor, mai precizează sursa citată.

Dosarul ”Varadia” la Tribunalul Bihor din 8 iulie 2014

 

Dosarul „Varadia” a fost înaintat Tribunalului Bihor pe 8 iulie 2014. Procesul s-a prelungit pe mai bine de 4 ani, timp necesar audierii unui număr mare de martori, dar şi expertizelor de specialitate încuviinţate de instanţă, realizate cu întârziere. Pe 13 iulie 2018, judecătorul Alexandru Bogdandi a dispus condamnarea celor doi patroni ai firmei Varadia Bussines.

Fostul preot Ovidiu Pop şi Kallos Lorand au primit o pedeapsă de câte 9 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală în formă agravată şi în formă continuată. Societatea comercială a fost condamnată la o amendă penală de 300.000 lei.

Inculpații sunt obligați să plătească 7,9 milioane lei

 

Judecătorul a admis şi acţiunea civilă exercitată de Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală Regională Cluj, inculpaţii fiind obligaţi să plătească 7,9 milioane lei, dar şi dobânzi, penalităţi şi majorările de întârziere aferente sumei, calculate până la data plăţii efective.

Decizia Curţii de Apel Oradea este definitivă. Între timp, Ovidiu Pop a fost dezbrăcat de sutană, căci Episcopia Ortodoxă a Oradiei şi Bihorului a decis scoaterea lui în afara bisericii.

„Îndată ce s-a aflat despre situaţia apărută, în dimineaţa zilei de 13 mai 2014, preotul misionar Ovidiu Miron Pop a fost oprit total de la săvârşirea celor sfinte, pe întreaga durată a cercetărilor penale, urmând ca, în funcţie de rezultatul cercetărilor, să fie luate toate măsurile care se impun”, se menţionează în comunicatul publicat de Biroul de presă al Eparhiei pe www.basilica.ro, pe 14 mai 2014.

Ovidiu Pop, condamnat la 9 ani, este dat în urmărire națională

 

Poliţiştii Compartimentului Urmăriri i-au căutat joi pe Ovidiu Pop şi pe asociatul său Kallos Lorand, pentru a-i încarcera. L-au găsit, însă, doar pe Kallos, care a fost ridicat de acasă şi depus la Penitenciarul Oradea, pentru a-şi executa pedeapsa.

Ovidiu Pop, însă, nu a fost găsit, motiv pentru care a fost dat în urmărire naţională şi în consemn la frontieră, procedurile urmând să fie extinse, însă, şi în străinătate, bănuiala poliţiştilor fiind, că bărbatul s-ar afla deja în afara ţării.