Conform „Hungary Today”, Zoltán Fehér, un tânăr preot catolic de la cea mai mare biserică din Budapesta, Bazilica Sf. Ștefan, care în fiecare an întâmpină mii de credincioși pentru Liturghia de la miezul nopții, a vorbit despre originile, tradițiile și darul sărbătorilor de Crăciun. Părintele Zoltán a vorbit, de asemenea, despre pregătirile din timpul Adventului. Sărbătorind nașterea Mântuitorului în umbra unei pandemii și a restricțiilor stricte din țară, el a comparat sărbătoarea din acest an,cea mai populară sărbătoare creștină, cu cea mai importantă, Paștele , care a fost și ea afectată de pandemie.

Miliardele de oameni din întreaga lume sărbătoresc Crăciunul. Pentru mulți, Crăciunul pare a fi o sărbătoare mai mare decât Paștele, deși acesta din urmă este și mai importantă pentru creștinism.

„Dacă Hristos nu ar fi murit și nu ne-ar fi răscumpărat, misiunea sa nu ar fi fost completă, întruparea sa pământească nu ar fi avut efect. Prin urmare, Crăciunul este a doua cea mai mare sărbătoare din biserică, chiar dacă este adesea o sărbătoare mult mai mare, mult mai iubită de oameni datorită exteriorului său. Acest lucru se poate datora, în parte, tradiției cadourilor. Continuăm să oferim daruri, la fel cum am primit noi cel mai mare dar de la Hristos. Crăciunul este sărbătoarea nașterii lui Iisus Hristos, sau mai exact a întrupării sale pe pământ.

În privința legăturii dintre diferitele obiceiuri asociate Crăciunului, cum ar fi pomul de Crăciun, care are și o origine creștină, deși nu este o tradiție catolică, ci protestantă, Fehér Zoltán a explicat:

„Toate obiceiurile de Crăciun au proveniențe religioase. Din păcate, acestea sunt tot mai uitate, așa că este bine să ni le reamintim uneori. Atât pomul de Crăciun, cât și coroana Adventului au o bază protestantă. Pinii au fost decorați pentru prima dată în Germania în secolul al XVI-lea pentru Crăciun. Dacă este adevărat, primele decorațiuni au fost mere și napolitane. Merele, din care s-au format ulterior podoabele, simbolizează mărul din copacul din Paradis. Probabil că s-a ales culoarea verde pentru a arăta relația acestei sărbători cu eternitatea. Coroana de Advent își are originea tot în Germania și a apărut în secolul al XVIII-lea. Inițial, erau 40 de lumânări fixate pe roata unui car. Conform tradiției postului, s-au numărat 40 de zile înainte de Crăciun, în așteptarea Sărbătorii. Catolicii au numărat mai târziu 4 săptămâni de la Crăciun și au început să folosească 4 lumânări, una pentru fiecare săptămână. Deși aceste simboluri sunt de origine protestantă, ambele au devenit o parte esențială a Crăciunului și în religia catolică. Un element important al Crăciunului este perioada Adventului, semnificând anticiparea cuiva care vine din lumea lui Dumnezeu, pentru a răscumpăra păcatele oamenilor.”

În multe locuri, după tradița americană bradul se împodobește deja la mijlocul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie. Oamenii își doresc să se bucure cât mai mult de spiritul vacanței. Cu toate acestea, este important să ne pregătim pentru sărbătoare și într-un mod spiritual. Iar pandemia ar putea avea un rol în acest sens.

 „Acum, că întreaga noastră viață s-a schimbat, poate există mai multe oportunități de a ne pregăti în tăcere pentru perioada Adventului, pentru ca toată lumea să privească înăuntru, fără a fi nevoie să prelungim în mod artificial sărbătoarea. Anul acesta are, de asemenea, suficient loc și timp și pentru pregătire și  pentru sărbătoare,” spune părintele.

A fi în comuniune cu ceilalți este important, din punct de vedere spiritual, dar dimensiunea intimă, lăuntrică a Sărbătorii este, la rândul său, foarte valoroasă.

„Acum sărbătoarea este mai puțin comunitară, comunitatea credincioșilor este destrămată puțin. Dar, pe de altă parte, este și foarte motivant să încerci să faci sărbătoarea accesibilă tuturor, chiar și în această situație specială, astfel încât coronavirusul să nu diminueze valoarea Crăciunului,” ne îndeamnă părintele.