Scorul în privința dialogului Belgrad – Priștina a ajuns, se pare, de la 5:0 la 0-0, comentează N1 INFO (Serbia). Președintele Serbiei a demis guvernul și a anunțat alegeri anticipate, iar Curtea Constituțională din Kosovo a răsturnat la rândul său guvernul. În acest moment este sub semnul întrebării aplicarea Acordului de la Washington, precum și continuarea dialogului care are loc de ani de zile sub patronajul Uniunii Europene. Anul în care Albin Kurti a tot așteptat să ajungă prim-ministru (al Kosovo, n. red.), dar a rezistat mai puțin de două luni. Taxarea mărfurilor din Serbia l-a dat jos. Avdulah Hoti a devenit noua imagine a politicii kosovare, cu ajutorul taxelor și al lui Richard Grenell, emisar special al SUA pentru negocierile Belgrad-Priștina.

Serbia a organizat alegeri, după care a bătut un record – a format guvernul în intervalul cel mai lung din ultimii 20 de ani. Anul acesta a fost și el dificil, cel puțin în opinia președintelui sârb, Aleksandar Vučić, enervat că nimeni nu-l înțelege. El afirmă că, în privința Kosovo, nu mai este aceeași situație ca în anii 1990, deoarece a existat „capitularea noastră parțială” prin câteva decizii proaste:

„De exemplu declararea independenței Kosovo, la care am reacționat într-un mod complet idiot. Non-legal, non-politic, lipsit de coerență și prin declarații contondente și învinuiri reciproce între cele două aripi ale guvernării – cine și de ce a fugit în România (aluzie la vizita președintelui Serbiei, Boris Tadic, în România în ziua în care a fost proclamată independența Kosovo, n. red.), cine și de ce a organizat „Kosovo sau adidași” (a existat un masiv miting de protest împotriva proclamării independenței Kosovo care a degenerat în distrugeri și jaf în centrul Belgradului și care a fost numit ”Kosovo sau adidași furați”, n. red.). Și apoi cu o mișcare și mai stupidă la Curtea Internațională de Justiție”, a spus președintele în octombrie.

Europenii și americanii s-au confruntat la rândul lor pe tema cine să conducă dialogul bipartit. Ideea lui Grendell de a-i aduce pe Vucic și Thaci la Casa Albă a eșuat. Thaci a primit o scrisoare de la Haga care i-a readus la lumină trecutul tenebros. În Biroul Oval au ajuns Vučić și Hoti, până la urmă. Ceea ce a contat pentru ei a fost viitorul regiunii. Au semnat un acord – ceva despre Israel, dar și despre Kosovo. Președintele SUA, Donald Trump, a declarat la momentul respectiv că nu mai trebuie să ne facem griji că cele două națiuni s-ar afla în conflict. „Cred că avem o relație fantastică. Economia îi poate apropia pe oameni și asta se întâmplă aici”. „Oamenii mei au făcut o treabă grozavă”, spunea Trump la vremea respectivă.

Dar oamenii lui sunt acum de domeniul trecutului – America a ales între timp un nou președinte. Ne-a mai explicat cum stau lucrurile și Miroslav Lajcak (reprezentantul special al UE pentru dialogul Belgrad-Priștina): ”Purtăm un dialog. Câte ceva despre proprietăți, câte ceva despre cei dispăruți, câte ceva despre creanțe”. Și până la urmă nimic pentru nimeni, cel puțin nu anul acesta.

Sunt încă lucruri nerezolvate

Dacă e să fim drepți, Europa a adus unele rezultate. Igor Novaković, de la Centrul pentru afaceri internaționale și de securitate (ISAC), spune că aproximativ 80% din ceea ce s-a convenit a fost implementat în ultimii șapte ani. Mai sunt încă lucruri nerezolvate. „Un element cheie îl reprezintă Comunitățile, adică Asociația Municipalităților cu majoritate sârbă din Kosovo, dar și aspecte ale unor alte acorduri. De exemplu, libertatea de mișcare. Avem și alte probleme legate de cadastru și de recunoașterea diplomelor”, amintește Novakovic.

Când vine vorba despre comunitățile sârbe, Priștina se ascunde în spatele Constituției. „Constituția nu este Biblia, și dacă discutăm despre lucruri serioase, atunci desigur acestea se vor reflecta în Constituție“, a spus reprezentantul UE.

Dialogul, paralizat în 2021?

Așadar nimic despre comunitate și dialog. Urmează un nou an, un an electoral pentru Pristina, un an preelectoral pentru Belgrad. „Acest context poate paraliza dialogul, deoarece în sens politic, va fi foarte, foarte problematic pentru oricine din clasa politică să facă anumite concesii sau să ajungă la compromisuri care, în principiu, nu pot fi valorificate la secțiile de votare”, a spus Novakovic.

După căderea guvernului Hoti, viitorul dialogului bipartit a fost rezumat astfel de către Agon Malići, activist din Kosovo: „Cum vă evaluați siguranța pe termen lung a locului de muncă de la zero la Miroslav Lajčák?”