Anul 2021 a venit cu scumpiri masive în domeniul agriculturii. Prețul grâului a ajuns să crească cu până 30,5% față de anul trecut.

Conform Bursei Euronext de la Paris, la începutul acestei săptămâni, grâul MATIF a atins un nivel de 245 de euro pe tonă cu livrarea în martie.

Astăzi, 5 martie, prețul ajunge la 250 de euro pe tonă, informează Agrointel.ro. Prețul istoric de 250 de euro pe tonă a mai fost atins doar în 2 mai 2013. Prețul porumbului la bursa din Paris a avut o creștere ușoară de doar 0,5% și s-a ridicat la 227,50 euro pe tonă. În ultimul an, prețul porumbului a crescut cu 35,8 %.

Creșteri pe bursa americană la cereale

La bursa americană de cereale pe Bursa de la Chicago, grâul CBOT în contractul din martie a avut o scădere ușoară de 1,7 %, ajungând la prețul de 236,53 de dolari pe tonă.

Prețul la grâul a crescut considerabil datorită noilor taxe de export introduse de Rusia. Totodată, cererea masivă de grâu din partea Chinei, inflația din America de Sud și lipsa producțiilor excelente a fermierilor americani au dus la creșterea prețului la grâu.

Conform specialiștilor, creșterea prețurilor agricole vine cu avantaja majore pentru fermieri.

Cât e prețul grâului în România?

Dan Herțeg, proprietar a companiei Agro Raluca din județul Arad a precizat că și în România s-a înregistrat o creștere considerabilă a prețului grâului.

,,În vestul României prețul grâului a crescut cu peste 55 %, de la 0,67 lei/kg la 1,05 lei/kg și având în vedere că firma noastră a avut o producție medie de 3.400 kg/ha. Datorită prețului mai mare și al subvenției acordate ieșim pe zero. Însă, la porumb stăm foarte bine, pentru că am făcut în medie 11.000 kg.ha. Prețurile sunt de 0,8 lei/kg”, a mai precizat Dan Herțeg, informează Mediafax.

Prețul grâului a crescut, pe piețele internaționale, la 250 de euro la tonă. Creșterea taxelor pe export a Rusiei și producția slabă a femierilor americani sunt doar câteva dintre motivele creșterii prețului.