Este o statistică neagră, realizată chiar de Institutul Național de Statistică(INS)

Prin urmare, pentru cumpărăturile de bază, românii plătesc mai mult cu 10-15%, față de aceeași perioadă a anului trecut. Situația nu este deloc confortabilă, mai ales că mulți angajați și-au pierdut locul de muncă sau au salariul redus, tot pe fondul pandemiei.

Prețuri record la alimentele de bază. Câți bani îți trebuie la cumpărături

Astfel, alimentele de bază, precum pâinea, uleiul au suferit majorări între 15-20%. Acest lucru este generat, de fapt, de scumpirea cerealelor. Anul trecut, fermierii au înregistrat pagube uriașe din cauza secetei, iar cum sunt în imposibilitate de a-și recupera datoriile, explică oficialii Federației Pro Aro.

Spre exemplu, tona de grâu se cumpără acum cu 1000 de lei. Costă mai mult cu 150 de lei față de aceeași perioadă a anului trecut.

Uleiul este un produs care a înregistrat creșteri alarmante ale prețului. La raft, prețul este mai mare cu până la 20% față de anul 2020. Explicația este aceeași: recolta de floarea soarelui, proumbul a fost extrem de slabă anul trecut.

Unul dintre cele mai cumpărate produse de români, carnea de porc, a înregistrat, de asemenea creșteri. Unul dintre motivele majorării prețurilor este pesta porcină. Crescătorii de porci au fost extrem de afectați și s-au văzut nevoiți să-ți recupereze daunele.

Prețurile la carburanți, energie electrică, creșteri uriașe

De asemenea, carburanții, tarifele la energie electrică au înregistrat creșteri uriașe în ultima perioadă.

Prețul unui litru de benzină fără plumb a ajuns să coste cu 6 bani mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Totuși, cea mai mare creștere se înregistrează la energia electrică. Oamenii au ajuns să plătească facturi cu până la 26% mai mul față de anul trecut. Mai exact, consumul mediu lunar a fost majorat cu 12 lei, transmite Asociația Energie Inteligentă.

Economiștii spun că, pentru un coș de cumpărături de bază, o familie formată din trei persoane scoate mai mult din portofel cu aproape 120 de lei.