În anul care a trecut, după o perioadă în care prețurile au stagnat sau chiar au scăzut puțin, s-a înregistrat o creștere constantă din luna august până la sfârșitul anului.

Într-o perioadă în care o bună parte a oamenilor a fost „consemnată” în casă, a crescut dorința de cumpărare a unui apartament mai potrivit nevoilor. Foarte mulți au trebuit să lucreze de acasăastfel că au realizat că au nevoie de altceva.

Variații pozitive au avut loc pe ambele segmente de piață, însă cele mai semnificative au fost pe segmentul rezidențial nou.

După un avans de 2,4% în octombrie, prețurile locuințelor au înregistrat o evoluție pozitivă și în cea de-a treia lună de toamnă. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat, astfel, cu 1,2% în noiembrie, de la 1.335 la 1.351 de euro pe metru pătrat util. În mod interesant, majoritatea centrelor regionale analizate – cinci din șase orașe, mai exact – s-au înscris pe o traiectorie ascendentă la acest capitol, creșteri având loc atât pe segmentul rezidențial vechi, cât și pe cel nou. Excepția de la regulă este reprezentată de Timișoara, unde prețul mediu solicitat pentru un apartament s-a mai diminuat, sub influența evoluției consemnate pe piața nouă.

La Brașov, Indicele Imobiliare.ro a consemnat, pe parcursul lunii noiembrie, un avans de 1,2%, de la 1.217 euro pe metru pătrat util, la 1.231 de euro pe metru pătrat. Variații pozitive au avut loc pe ambele segmente de piață analizate: apartamentele vechi s-au apreciat cu 1,1% (de la 1.201 la 1.214 euro pe metru pătrat), în vreme ce locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au înregistrat o creștere de 0,8% (de la 1.251 la 1.261 de euro pe metru pătrat).

Aceeași tendință se observă și la Cluj-Napoca unde prețurile apartamentelor s-au majorat cu 0,8% luna trecută, ajungând la o medie de 1.840 de euro pe metru pătrat util – față de 1.826 de euro pe metru pătrat la finele lunii trecute. O locuință în bloc vechi a ajuns să coste 1.787 de euro pe metru pătrat, în condițiile unui avans lunar ușor, de 0,1% (de la 1.785 de euro pe metru pătrat). Pe segmentul apartamentelor noi, pe de altă parte, a avut loc o creștere de 1,4%, de la 1.872 la 1.898 de euro pe metru pătrat.

La Timișoara, în schimb, prețurile apartamentelor s-au diminuat ușor, anume cu 0,2%, luna trecută, de la o medie de 1.289 de euro pe metru pătrat, la 1.287 de euro pe metru pătrat. Pe cele două segmente majore de piață au fost consemnate, însă, evoluții diferite: locuințele vechi s-au menținut la același nivel de preț ca luna precedentă, respectiv 1.289 de euro pe metru pătrat, în vreme ce unitățile locative nou-construite au înregistrat o scădere de 0,9%, de la 1.290 la 1.278 de euro pe metru pătrat.