În 10 decembrie, Dina Moisi, o asistentă din Oradea ce lucrează în Țara Galilor la Spitalul Princess of Wales de mai bine de 6 ani , a povestit pentru Obeservatornews.ro că vaccinul anti-Covid nu a implicat reacții adverse, doar înțepătura vaccinului anti-gripal a fost mai dureroasă. Ea se numără printre primele persoane din UK care se vaccinează anti-Covid pentru a putea continua lupta împotriva virusului ce nu dă semne de obosire. Cred că oricui i-ar fi fost teamă. Mi-a fost teamă şi în continuare îmi este de efectele pe termen lung. Însă până acum nu am avut nicio reacţie”, a povestit asistenta, potrivit sursei citate.

Dina a trecut printr-un triaj organizat de Serviciul Național de Sănătate Publică din Marea Britanie. Ea a fost nevoită să răspundă la mai multe întrebări legate de afecțiunile cronice ( dacă are), sexul, regiune de unde provine, indicile de masă coroporală și rasa. Cei care au prezentat alergii au devenit incompatibili cu tratamentul. O importanță majoră trebuie acordată programării la vaccin, deoarece odată deschisă doza, ea expiră în câteva ore.

Serul produs de Pfizer și BioNTech a fost primul care a apărut pe piață și aprobat de Marea Britanie. Campaniile de vaccinare au început în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la începutul lunii decembrie, iar Statele Unite ale Americii urmează să aprobe serul anti-Covid produs de Moderna, ce ar avea o eficiență de 95 %.

În România, prima tranță de vaccinuri anti-COVID-19 ajunge pe data de 26 decembrie, potrivit Comitetului Național  a activităților privind vaccinarea împotriva virusului gripal. în 27 decembrie începe vaccinarea primelor 4.500 de cadre medicale din spitale de primă linie, care s-au și înscris pe listă. În România vor fi 995 de centre de vaccinare, iar cei care se ocupă de întreg procesul spun că este cunoscut totul în detaliu,

În ciuda faptului că un vaccin e disponibil și revenirea la normalitate e tot mai probabilă, mulți români se declară sceptici în privința vaccinării. Potrivit unui sondaj Avangarde, mai puțin de 30% dintre cei intervievați au spus că sigur se vor vaccina.