Persoana de 91 de ani ce a decedat după vaccinare era rezident al unui centru pentru vârstnici și a fost printre primele persoane vaccinate din Elveția cu serul dezvoltat de Pfizer ( SUA) și BioNTech ( Germania).

Agenția elvețiană responsabilă de comercializarea vaccinurilor anti-COVID-19 a anunțat că e ,,foarte improbabil” existența unei legături între  decesul persoanei de 91 de ani și vaccinarea cu serul realizat de Pfizer-BioNTech. “Anchetele autorităţilor medicale cantonale şi Swissmedic au conchis, luând în considerare afecţiunile de care suferea persoana în cauză şi evoluţia maladiei sale, că foarte probabil nu a existat nicio legătură între deces şi vaccinare”, explică agenţia într-un comunicat.

Swissmedic a mai precizat că pacientul de 91 de ani avea boli preexistente ce au fost înregistrate pe certificatul de deces.

Decesul cetățeanului elvețian a apărut într-un articol online scris de către un jurnalist elvețian controversat, știrea fiind preluată apoi de numeroase canale media din țară, notează AFP. Pacientul a făcut parte din primele persoane ce au primit vaccinul, iar decesul a avut loc în cantonul Lucerna.

Producătorii vaccinului au transmis, într-un comunicat oficial, ,,gândurile lor ce se îndreaptă către familii”, dar ,, au loc decese nelegate de vaccin în aceeaşi măsură în care s-ar produce în populaţia generală a persoanelor vârstnice şi a celor din categorii de risc care sunt prioritare”, potrivit Reuters și news.ro.

Săptămâna trecut au început primele vaccinări în Elveția, Lucerna, iar vaccinul dezvoltat de Pfizer cu compania germană BioNTech e administrată cu prioritate personalului medical și persoanelor în vârstă. Elveția a primit , în prima tranșă, 107.000 de doze de vaccin, urmând ca de la anul să primească 250.000 pe lună.

Primele doze de vaccin împotriva Covid-19 au fost administrate deja unui total de peste 1,8 milioane de oameni din cinci ţări, în ceea ce se conturează a fi cea mai ambiţioasă campanie de vacinare din istorie, conform datelor agregate de Bloomberg. Marea Britanie a fost prima ţară din lume care a autorizat vaccinul Pfizer-BioNTech și  a vaccinat deja circa 350.000 de oameni la data de 19 decembrie. În acelaşi timp, în SUA au fost vaccinate peste 556.000 de persoane la data de 20 decembrie.