Dr. Kriza Akos, bihorean la origine, fost primar al orașului maghiar Miskolc, a decedat

Fostul primar al orașului maghiar Miskolc, bihorean de origine, a decedat după ”o boală lungă, grea, suferită cu deminitate”. Dr. Kriza Akos a fost primar în Miskolc până în anul 2019 și s-a stins la vârsta de 56 de ani. El s-a născut la Oradea în anul 1965. A absolvit Liceul Ady Endre din Oradea în anul 1983 și Facultatea de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș ( 1990).

Anunțul a fost făcut în țară, în numele familiei, de nepotul său. Tânărul spune că fostul primar al Miskolc-ului, până în 2019, s-a stins după „o boală lungă, grea, suferită cu demnitate” la vârsta de 56 de ani. Dr. Kriza Akos la absolvirea facultății s-a mutat la Miskolc. El și-a continuat studiile și în Ungaria unde a absolvit și o facultate cu profil economic. A lucrat la Spitalul Diósgyőr apoi ca medic generalist până în 1999 când a devenit manager de spital.

Dr. Kriza Akos a devenit membru Fidesz în 1997. Din 2010 a fost ales primar al Miskolc pentru două mandate

Dr. Kriza Akos a devenit membru Fidesz în 1997 și a candidat la funcția de primar în 2006. La prima candidatură a fost învins de primarul actual, Sándor Káli. După victoria partidului său la alegerile parlamentare din aprilie 2010, Kriza Akos a fost ales primar al Miskoc-ului.

Dr Akos Kriza a fost reales în funcția de primar în 2014, obținând 42,27% din voturi. El l-a învins pe candidatul comun al opoziției, Albert Pásztor, un fost oficial de poliție.

În vara anului 2019, Kriza Akos a anunțat că nu va candida la alegeri din cauza bolii. Kriza Ákos are o fiică, Anna și un fiu, Aaron.

Dr. Kriza Akos a fost o personalitate regională (româno-maghiară) marcantă. El rămâne în memoria celor care l-au cunoscut n om de excepție atât pe plan profesional, ca medic, manager medical, director, politician și primar al orașului Miskolc, între anii 2010 și 2019, cât și ca un om de un caracter desăvârșit, sprijin de nădejde al familiei, părinților, soț, tatăl a doi copii, și frate iubitor.

„Fie-ți sufletul odihnit în pace, unchiul meu!”, a spus într-un mesaj nepotului său Cezar Kovacs.