Proiectul propunea consilierilor un schimb de proprietăţi cu Consiliul Judeţean, care are în administrare Aeroportul Internaţional Arad, însă acesta nu a trecut la vot din prima încercare. În şedinţa consilierilor programată pentru luni proiectul nu a întrunit numărul de voturi necesar.

Conform Agerpres, cei şase consilieri locali ai USR PLUS prezenţi în şedinţă s-au abţinut de la vot.

Se pare că fricțiunile dintre PNL și USR-PLUS continuă la fel de înverșunat. Reamintim că negocierile dintre cele două partide pentru pozițiile importante ale primăriei Arad s-au împotmolit de două ori.

Lipsa de cooperare le-a atras critici din partea primarului Călin Bibarţ (PNL), care a susţinut că există riscul de a se  pierde accesul la fondurile europene pentru extinderea bazei aeriene.

„Aeroportul arădean pierde posibilitatea accesării a 27 milioane de euro din cauza consilierilor locali USR. Dacă mai adăugăm la această sumă toate celelalte cheltuieli făcute atât de Primăria Arad cât şi de către Consiliul Judeţean Arad pentru documentaţiile necesare să ajungem în acest punct, realizăm că pierderea este impresionantă. Pe aleşii locali USR nu pare să-i sensibilizeze acest lucru”, a acuzat primarul.

Acesta a mai precizat că în schimbul transferului terenului către Consiliul Judeţean, municipalitatea primeşte de la CJ Parcul „Bujor Buda”, aflat în centrul oraşului.

La rândul său,consilierul municipal Florin Stana, purtător de cuvânt al USR Arad, a declarat, pentru AGERPRES, că aleşii formaţiunii s-au abţinut de la vot în condiţiile în care Primăria nu le-a pus la dispoziţie documentele solicitate prin care să se ateste că există un proiect pentru aeroport pentru care se vor accesa fonduri europene.

„De asemenea, noi am cerut documente care să clarifice situaţia juridică a parcului ce urma să îl primească municipiul în schimb de la Consiliului Judeţean, care era într-un litigiu în trecut. Nu am primit nici acest răspuns”, a spus Stana.

Florin Stana a candidat de două ori la funcția de viceprimar, însă fără succes.

În ceea ce privește aeroportul, în 18 decembrie, într-un comunicat oficial, Răzvan Cadar, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad, a declarat:

„Investim în continuare în modernizarea Aeroportului Arad. Ne aducem contribuția la proiectul de dezvoltare a Aeroportului, ce se va realiza din fonduri europene. Acest proiect constă în dotarea Aeroportului Arad cu echipamente necesare siguranței și securității aeroportuare, pentru a respecta standardele actuale ale aviației civile naționale, europene și internaționale”.

Pentru că proiectul nu a fost votat, primarul a convocat o şedinţă „Ad hoc”, care a început la scurt timp după prima şedinţă a consilierilor. Dar de această dată, a fost prezent un consilier local PNL care absentase la prima şedinţă, iar votul acestuia a făcut ca proiectul să fie aprobat. Din cei 20 de consilieri prezenţi, 14 au votat „pentru”, iar şase s-au abţinut, din nou, cei de la USR PLUS.

Conform referatului ataşat proiectului de hotărâre adoptat, transferul de proprietăţi

„Este justificat de faptul că, în incinta Aeroportului Arad, s-a identificat un teren în suprafaţă de 83.819 metri pătraţi, aparţinând Municipiului Arad, a cărui reglementare juridică se impune în vederea utilizării legale de către SC Aeroportul SA, societate comercială care îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Consiliului Judeţean Arad (…) Pentru a se concesiona şi acest teren, în vederea întregirii suprafeţei aferente a aeroportului, Consiliul Judeţean Arad a solicitat transferul terenului menţionat din proprietatea privată a Municipiului Arad în proprietatea publică a Judeţului Arad, ulterior urmând a fi concesionat de către Consiliul Judeţean Arad, în calitate de concedent. Pe acest teren sunt edificate platforme specifice aeroportului. Transferul se impune în regim de urgenţă, având în vedere şi oportunitatea de a se realiza investiţii în infrastructură finanţate din fonduri nerambursabile, scop în care este necesară deplina clarificare a situaţiei juridice a terenului”.